- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul mielului de Paște în 2024. Se anunță noi scumpiri: „Poate va crește cu 10% față de anul trecut”

08 Apr, 09:31 • Fundeanu Madalina
Cât va costa mielul de Paște anul acesta? Potrivit oierilor, prețul s-ar putea să fie mai mare decât anul trecut.
Prețul mielului de Paște în 2024. Se anunță noi scumpiri: „Poate va crește cu 10% față de anul trecut”

Nu mai este mult până la Paște, iar atât oierii, cât și consumatorii, încep să își facă calculele legate de prețul mielului. Potrivit oierilor, prețul s-ar putea să fie ceva mai mare decât anul trecut, însă scumpirile nu vor fi foarte mari. Din calculele actuale ale crescătorilor de ovine, carcasa de miel ar urma să se vândă anul acesta cu aproximativ 40 de lei/kg, conform Agro TV.

Prețul mielului de Paște anul acesta

„În fiecare an, în perioada pascală, se vând în jur de 1,5 milioane de miei în România. Să știți că fermierul nu se gândește la un preț extraordinar de mare, poate va crește cu 10% față de anul trecut.

Cerealele nu au fost atât de scumpe față de anul trecut, ce cheltuieli au crescut sunt cele cu carburanții, cu electricitatea; dar cea mai mare problemă pe care o avem noi este cu forța de muncă, asta ne dă mult înapoi, dar încercăm să ne descurcăm.

Prețul de la fermier, majoritatea ne spun că anul acesta nu va depăși 20-22 de lei/kg, ceea ce înseamnă că în carcasă ajunge la 40 de lei/kg. Mi se pare că este un preț corect, unde îi rămâne ceva și fermierului și este pentru toate buzunarele.

Poate în supermarket va fi mai scump, dar vă spun că dacă se ia de la fermier, din zonele autorizate unde se vinde carnea de miel, pot să ia cu 40 de lei/kg fără nicio problemă”, a declarat Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei.

Citește și: Avertisment pentru românii care vor cumpăra carne de miel de Paște în 2024. Sunt vizați cei care caută prețuri mici

miel Paște 2024
miel Paște 2024

Un preț corect, care să le permită crescătorilor să se dezvolte, ar fi undeva la 25-26 de lei/kg în viu, după cum susține cel mai mare crescător de oi din România, Dumitru Andreșoi.

„Ca efective nu mă pot pronunța, eu cred că este stabil, nu știu dacă este în creștere. Îmi doresc să fie în creștere și, cu siguranță, dacă menținem trendul la prețurile care se obțin pe produsele acestor animale, cu siguranță și crescătorii de ovine o să mărească efectivele.

Din păcate, au fost foarte mulți ani în care prețurile obținute au fost sub prețul de cost și numai dragostea foarte mare a crescătorilor a făcut să nu scadă efectivul.

Dacă anul trecut, în aceeași dată, când am organizat această întâlnire, prețurile erau undeva la 17-18 lei/kg mielul de lapte, astăzi achiziționăm mielul de lapte de la crescători la 24 de lei.

Deci fermierul primește 24 de lei/kg în viu. E un preț bunișor, mai e loc de creștere, sperăm ca piața să suporte în continuare o creștere a prețului. (…)

Așteptăm, la mielul de lapte în viu, undeva la 25-26 de lei/kg în perioada Pascală. Dacă s-ar stabiliza apoi la 23-24 de lei/kg pe perioada verii, eu spun că ar fi un preț corect”, a precizat Dumitru Andreșoi.

Vezi și: Prețuri colosale înainte de Paște. Cât au ajuns să scoate carnea și legumele