- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul unui hectar de teren arabil în România! Regiunea face diferența!

21 Dec, 15:47 • Oprea Alina
Oamenii cumpără destul de des terenuri arabile însă te-ai întrebat cât costă un hectar? Totuși, ai știut vreodată că prețurile diferă în funcție de regiune? Institutul Național de Statistică a furnizat câteva date care să ajute la înțelegerea acestora!
Prețul unui hectar de teren arabil în România! Regiunea face diferența!

Institutul Național de Statistică a efectuat o analiză care a evidențiat cu cât se vinde un hectar de teren arabil în România. Pentru anul 2022, cifrele au fost mai mari față de anul precedent, iar cele mai rdicate prețuri s-au înregistrat în Regiunea București Ilfov, conform celor transmise de Agerpres.

Ai putea fi interesat și de: Ikea ar putea ajunge în curând la Iași. Retailerul suedez negociază deja cumpărarea a 5 hectare de teren, unde va fi construit noul magazin

Prețul unui hectar de teren

Preţul mediu al unui hectar de teren arabil a fost înregistrat ca fiind 39.704 lei, în România, în anul 2022, cel mai scăzut preţ mediu fiind înregistrat în Regiunea Nord-Est, de 34.743 lei, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică.

Teren agricol
Teren agricol

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul 2022, în comparație cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creştere de aproximativ 6,1% a preţului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creştere fiind observată în Regiunea de Nord – Vest a României (+23,5%). Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creştere a prețului de aproximativ 6% în anul 2022, faţă de anul anterior, pe total ţară, cea mai importantă creştere fiind în Regiunea Nord-Est (+14,9%). În anul 2022, preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variaţii semnificative. Potrivit datelor disponibile pentru 19 state membre ale UE în anul 2022, preţurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 3.700 euro în medie în Croaţia şi un maxim de 233.230 euro în medie în Malta, în timp ce în România preţul mediu a fost de 8.051 euro/ha, conform celor comunicate de Digi24.

Preţul mediu al păşunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2022, a variat de la un minim de 1.887 euro/ha în Bulgaria până la un maxim de 46.305 euro în Luxemburg, în timp ce în România preţul mediu a fost de 5.671 euro/ha.

Ai putea fi interesat și de: Pierderi de 2.000 de lei pe hectar, în medie, pentru agricultorii români. Se cer scheme de compensare de la guvern. Cerealele din Ucraina încă ajung în România