- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile pentru zahăr și dulciuri au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. „Vremea extremă afectează alimentele

08 Jan, 17:49 • Bumbeneci Diana
Zahărul va ajunge un lux pentru persoanele cu venituri mici, în condițiile în care prețurile sunt din ce în ce mai mari. Dulciurile și zahărul tos au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2011 încoace.
Prețurile pentru zahăr și dulciuri au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. „Vremea extremă afectează alimentele

Criza climatică a devenit o amenințare extinsă, afectând nu doar producția de cafea și bere, ci și pe cea de zahăr, care a atins cel mai înalt nivel global din 2011 încoace. India și Thailanda, importante surse de zahăr, se confruntă cu secete severe, iar încălzirea globală alimentează aceste fenomene meteorologice extreme. Previziunile indică faptul că 2023 ar putea fi amintit ca cel mai călduros an înregistrat vreodată, iar 2024 ar putea fi la fel.

Prețul zahărului atinge un nou record

Creșterea temperaturilor afectează producția de alimente, inclusiv zahărul, iar impactul se resimte deja la nivel mondial. Prețurile la zahăr au atins cote înalte, influențând și produsele precum ciocolata, dulciurile și alte deserturi. Consumatorii americani se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor, iar marile corporații, cum ar fi Mondelēz, avertizează cu privire la necesitatea creșterii prețurilor pentru a face față costurilor ridicate ale zahărului și producției de cacao.

zahăr
zahăr

Marile corporații au o serie de motivații pentru creșterea prețurilor, a avertizat Gernot Wagner, economist specializat în climă la școala de afaceri a Universității Columbia, dar amenințarea de fond reprezentată de schimbările climatice nu poate fi negată.

Vremea extremă afectează alimentele – acum un an era vorba de avocado, acum este vorba de zahăr. Inflația climatică este un lucru și se înrăutățește. Este convenabil pentru proprietarul Oreo să arate cu degetul schimbările climatice pentru o creștere a prețului, dar este și de înțeles”, a spus Wagner.

Schimbările climatice devin o amenințare reală, iar economiștii avertizează că inflația climatică influențează deciziile corporațiilor în creșterea prețurilor. Problemele legate de producția de zahăr sunt accentuate de limitarea exporturilor, pentru a asigura rezervele naționale, și de blocajele portuare din Brazilia. Impactul se resimte în special în țările în curs de dezvoltare și asupra agricultorilor de subzistență.

Ai mai putea citi și: Pensii 2024. Daniel Baciu: „Efectiv oamenii vor primi toți pensiile recalculate”

Reglementările privind prețul și importul de zahăr în SUA pot reduce consecințele, dar economiștii avertizează că impactul va fi simțit în mod puternic de țările în curs de dezvoltare și de agricultorii de subzistență. Previziunile arată că prețurile la zahăr vor rămâne ridicate până când efectele fenomenului El Niño se vor diminua. În contextul unei încălziri globale, producția globală de alimente, cum ar fi orezul și porumbul, este grav afectată, iar inflația alimentară la nivel mondial ar putea ajunge la 3% pe an până în 2030, dacă nu se iau măsuri majore de adaptare. Situația actuală a prețurilor la zahăr subliniază necesitatea abandonării ipotezelor anterioare privind producția de alimente.

Prețul și importul de zahăr în SUA sunt afectate de diverse reglementări, ceea ce înseamnă că consecințele prețurilor ridicate ale zahărului vor fi mai mici decât în unele alte țări. Impactul va fi resimțit cel mai puternic de țările în curs de dezvoltare și de agricultorii de subzistență, potrivit lui Joseph Glauber, cercetător senior la International Food Policy Research Institute.

Nu există nicio îndoială că prețurile la zahăr sunt foarte, foarte ridicate și vor rămâne ridicate până când vom vedea că efectele fenomenului El Niño se vor diminua”, a declarat Glauber, cu referire la evenimentul climatic periodic care va accelera și mai mult temperaturile globale în acest an.

Poți citi: Daniel Baciu, un nou anunț pentru milioane de pensionari. „Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult