- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prime de Paște sau cadouri pentru angajați de Paște. Minivacanță de 6 zile pentru anumiți angajați

10 Apr, 14:20 • Andrei Alina
Mai este o lună până la Paște, iar angajatorii își fac calcule pentru prime de Paște sau cadouri și tichete cadou pentru angajații lor. În anumite limite, angajatorii pot da cadouri salariaților și copiilor lor fără să achite la stat taxe salariale.
Prime de Paște sau cadouri pentru angajați de Paște. Minivacanță de 6 zile pentru anumiți angajați

Paștele pică anul acesta în data de 5 mai, iar cei mai mulți angajați vor beneficia de o minivacanța de Paște în intervalul 3 – 6 mai. Deoarece 1 mai pică miercuri, guvernanții au stabilit ca să facă punte cu minivacanța de Paște. 2 mai va fi zi liberă pentru bugetari, iar astfel minivacanța lor va fi și mai lungă.

Legislația din România încurajează oferirea de cadouri, tichete cadou ori prime de Paște. Astfel de practică se bucură de un regim fiscal preferențial. Există o facilitate pentru calculul impozitului pe profit, iar în anumite condiții nu se achită la stat taxe salariale.

Potrivit legislației, în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite salariaților de Paște (inclusiv cele oferite pentru copiii minori ai acestora) nu se plătește impozit dacă angajatorul se rezumă la a acorda numai 300 de lei de persoană, scrie avocatnet.ro.

Citește și: Carnea de porc va ajunge aliment de lux chiar înainte de Paștele 2024. Cât vor plăti românii pentru un singur kilogram

Prime de Paște. Când se plătește impozit pentru cadourile acordate angajatilor

Totodată, cadourile de Paște reprezintă venituri neincluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor pentru pensii, sănătate și muncă, dacă se acordă în limita a 300 lei.

Citește și: Prețuri colosale înainte de Paște. Cât au ajuns să scoate carnea și legumele

Pentru sumele ce depășesc limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).