- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de lege adoptat de Senat. Biserica primește mai mulți bani din bugetul de stat

21 Jun, 15:29 • Lupu Alexandra
Decizie fără precedent. Biserica primește mai mulți bani din bugetul de stat. Iată ce prevede noul proiect de lege adoptat de Senat.
Proiect de lege adoptat de Senat. Biserica primește mai mulți bani din bugetul de stat

Plenul Senatului a adoptat astăzi, 21 iunie, un proiect care are în vedere stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru Biserică și unităților de cult, informează ziare.com. Potrivit Expunerii de motive, se vor aloca fonduri din bugetele locale pentru completarea fondurilor proprii necesare.

Mai mulți bani pentru Biserică

Proiectul de lege a fost adoptat astăzi în Senat. Biserica primește mai mulți bani din bugetul de stat. În expunerea de motive a proiectului se relatează că fondurile alocate de la bugetele locale vor completa fondurile proprii necesare pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult fără venit sau cu venituri reduse.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cine este bugetarul din România cu cel mai mare venit în 2022. A încasat aproape 1.000.000 de lei

Potrivit Expunerii de motive, banii pot fi folosiți pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor religioase, pentru repararea sau construirea clădirilor având destinația de așezăminte de asistență socială și medicală ale unităților de cult. Proiectul a fost inițiat de parlamentari UDMR, susținut de PSD, PNL și minorități.

Biserică
Biserică

Proiectul avea în vedere modificarea art. 3 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 82/2001 pentru stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult care aparțin cultelor religioase recunoscute din România. Proiectul face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată.

Biserica a primit mai mulți bani în 2023 față de fondurile alocate anul trecut. Bugetul pe 2023 era susținut prin intermediul a trei programe, acestea fiind: sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte (817.3 milioane de lei); lăcașurile de cult (370.2 milioane de lei); alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic (9.18 milioane de lei). Potrivit textului care a însoțit proiectul de lege pentru bugetul pe 2023 pentru Biserică, se precizează că, în vederea sprijinirii așezămintelor religioase din afara granițelor care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună, potrivit economie.hotnews.ro.

Citește și despre: Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape un miliard de lei, de la băncile comerciale. Suma va fi folosită pentru finanțarea deficitului bugetar