- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proprietarii de câini şi pisici au legal o serie de obligații! Dacă nu le îndeplinesc, riscă amenzi de 10.000 de lei sau chiar închisoare de la doi la cinci ani! Vezi care sunt acestea!

18 Dec, 21:05 • Gabriela Andreescu
Legislația din România prevede o serie de obligații la care trebuie să fie atenți stăpânii de animale, întrucât nerespectarea normelor duce la amenzi usturătoare. Spre exemplu, câinii de rasă comună trebuie sterilizați obigatoriu, conform legii. În cazul în care stăpânii acestora nu respectă acest lucru, ei vor risca să plătească amenzi uriașe, ce pot ajunge chiar și până la 10.000 de lei.
Proprietarii de câini şi pisici au legal o serie de obligații! Dacă nu le îndeplinesc, riscă amenzi de 10.000 de lei sau chiar închisoare de la doi la cinci ani! Vezi care sunt acestea!

Cea mai recentă lege care reglementează obligațiile stăpânilor de câini este Norma privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân din 07.01.2014. Actul normativ prevede nu mai puțin de 11 obligații.

Care sunt obligațiile stăpânilor de câini, prevăzute prin lege

Mai întâi, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice şi să înregistreze animalele în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS) în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, spune actul normativ.

Microciparea este obligatorie, conform documentului oficial. În vederea înregistrării câinilor, proprietarii au obligaţia de a solicita identificatorului şi operatorului RECS identificarea electronică cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului, după caz. Acest lucru atrage după sine și obligația de a prezenta medicilor veterinari documentele şi informaţiile de identificare necesare.

Legislația din România prevede o serie de obligații la care trebuie să fie atenți stăpânii de câini
Legislația din România prevede o serie de obligații la care trebuie să fie atenți stăpânii de câini

Un alt aspect punctat de actul normativ este acela ca, în cazul deplasării câinilor în spaţiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care atestă efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS. În plus, în cazul deplasărilor în străinătate, suplimentar faţă de elementele descrise anterior, proprietarii sunt obligaţi să deţină asupra lor şi paşaportul animalului.

Citește și: România primește 38 mil. euro de la UE pentru exinderea depozitului de gaze naturale de la Bilciurești. Sprijinul, în contextul dorinței CE de a reduce dependența de gazele rusești

Practic, orice se întâmplă cu animalul de companie trebuie notificat la medicul veterinar, pentru ca acesta să comunice datele la Registrul de evidență. Fie că este vorba de vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, sau moarte, proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică utilizator al RECS, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animalul respectiv.

În cazul morţii animalului, proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legi, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate. În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

Bineînțeles, costurile pentru toate aceste documente birocratice vor fi suportate tot de către proprietarul animalului. Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea şi înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de către unităţile medicale veterinare de asistenţă sau de clinicile veterinare universitare.

La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia de a anunţa, după caz şi/sau proximitate, cea mai apropiată secţie de poliţie sau serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială a fost găsit câinele, în vederea depistării şi anunţării proprietarului.

Anterior actului normativ sus menționat, OUG 155/2001 prevede că sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special, este obligatorie! Asta înseamnă că, obligatoriu, câinii de rasă comună trebuie sterilizați, altfel stăpânii acestora riscă amenzi ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Totodată, este interzisă abandonarea câinilor adoptați din adăposturi, nerespectarea acestei reguli putând fi pedepsită cu închisoarea. Nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor poate fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, informează Romania TV.

De asemenea, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Cei ce nu respectă această regulă riscă aceeași sancțiune aplicată și pentru nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor, adică amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

OUG 155/2001 mai stabilește și că este interzis abandonul câinilor revendicați ori adoptați din adăposturi. În acest caz, sancțiunile sunt mai dure decât în cazul nerespectării obligației de sterilizare sau microcipare. Mai exact, sancțiunea este de închisoare de la doi la cinci ani! Pe de altă parte, stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei!

Citește și: Cum le-au pus în circulație, cum s-au stricat! Primul tramvai Imperio de la Astra Arad s-a defectat la câteva ore de la inaugurare

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult