- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rate mai mici pentru români! BNR anunță valoarea indicelui ROBOR din 12 mai

12 May, 12:01 • Bumbeneci Diana
Bilanț BNR 12 mai. Banca Națională a României anunță o nouă valoare a indicelui ROBOR.
Rate mai mici pentru români! BNR anunță valoarea indicelui ROBOR din 12 mai

Vești noi la final de săptămână. BNR anunță o scădere a indicelui ROBOR.

ROBOR scade la finele săptămânii

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,64%, de la 6,65%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,78%, de la 6,79%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) crește de la 5,71% la 5,98%.

Vezi și: Vești bune pentru românii cu rate. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR

ROBOR
ROBOR

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Vezi și: Vestea zilei pentru pensionarii români! Marcel Boloș: „80 de milioane de euro, bani europeni, pentru sprijinirea vârstnicilor”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult