- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ROBOR 9 mai. BNR face anunțul momentului pentru românii cu credite în lei

09 May, 11:17 • Bumbeneci Diana
ROBOR 9 mai. Banca Națională a României (BNR) anunță ce se întâmplă azi cu creditele în lei deținute de români.
ROBOR 9 mai. BNR face anunțul momentului pentru românii cu credite în lei

ROBOR 9 mai. Banca Națională a României aduce vești noi cu privire la cele mai importante rate de referință utilizate în România pentru calcularea dobânzilor la creditele bancare.

ROBOR 9 mai

Conform noilor date din secțiunea „ROBOR 9 mai”, Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,07%. De partea cealaltă, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

Ai putea citi și: Bani de la primării pentru români. Se dau gratis 3.000 de lei

ROBOR 9 mai
ROBOR 9 mai

Diferența între ROBOR și IRCC

ROBOR și IRCC sunt două dintre cele mai importante rate de referință utilizate în România pentru calcularea dobânzilor la creditele bancare. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este o rată de dobândă calculată în funcție de nivelul la care băncile românești sunt dispuse să împrumute între ele în lei pe termen scurt. Acesta este utilizat în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Pe de altă parte, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele de Consum) este o rată de referință introdusă în 2019, care a înlocuit ROBOR-ul pentru creditele de consum în lei.

Diferența principală între cele două rate constă în metoda de calcul și domeniul de aplicare. ROBOR este determinat de bănci pe baza tranzacțiilor lor pe piața interbancară, reflectând astfel costurile la care se împrumută banii între ele. Pe de altă parte, IRCC este stabilit de Banca Națională a României (BNR) și este bazat pe o medie a dobânzilor la care băncile acordă creditele de consum în lei către populație și firme.

Un alt aspect important este legat de transparență și predictibilitate. ROBOR este influențat de fluctuațiile pieței interbancare și poate cunoaște variații semnificative în funcție de schimbările de pe piață. În schimb, IRCC este mai stabil, având în vedere că este stabilit de BNR și nu este supus la aceleași oscilații ca ROBOR-ul.

Poți citi și: Noua lege a salarizării 2025. Ce beneficii vor avea românii începând cu anul următor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult