România se pregătește pentru următorul sezon agricol, care va începe la date 1 iulie 2025, cu cea mai mare recoltă de grâu din ultimii 30 de ani, arată datele firmei de consultanță Argus Media. Creșterea producției vine ca urmare a randamentelor mai bune la hectar și a unei suprafețe plantate mai mari.
Rolul României pe piața globală a grâului a crescut, o dovadă fiind faptul că operatorul bursier american CME Group Inc utilizează prețurile din porturile românești, precum și cele din țara vecină Bulgaria, pentru noul său contract futures pentru grâul din Marea Neagră, după ce tranzacțiile pentru precedentul contract au fost suspendate, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.
În acest sezon, livrările de grâu în România se situează peste principalul exportator obișnuit al Uniunii Europene, Franța.
„Recolta de grâu din România este de așteptat să înceapă în termen de patru săptămâni, în funcție de regiune, mai târziu decât anul trecut, deoarece vremea mai rece a încetinit dezvoltarea culturilor”, potrivit sursei menționate mai sus.
Cu toate acestea, „vremea este prognozată mai uscată și mai caldă în următoarele săptămâni, normală pentru România și care nu prezintă niciun risc pentru culturile aflate în stadiile finale de dezvoltare”.
Fermierii din România se confruntă cu un val de incertitudine în pragul recoltării, pe fondul scăderii continue a prețurilor la principalele produse agricole. Deși condițiile meteo au permis dezvoltarea bună a culturilor înființate în toamnă – grâu, orz și rapiță – semnalele din piață și de pe bursă nu sunt încurajatoare, iar rentabilitatea este pusă sub semnul întrebării.
În județul Neamț, Vasile Balcan, fondatorul companiei Marsat și unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din regiune, atrage atenția asupra contextului economic dificil cu care se confruntă producătorii agricoli.
„În perioada aceasta suntem foarte dezamăgiți de evoluția prețurilor la valorificare. Bursa este într-o scădere continuă, nu știm ce va fi la vară, ce prețuri vom avea la grâu, la orz, la rapiță. Deja noi prin planul de producție, ca să asigurăm cheltuiala efectuată la hectar, ar trebui să obținem la grâu cel puțin 6,5 tone pe hectar, la floarea-soarelui cel puțin trei tone. Sunt producții care nu sunt la îndemâna oricărui producător agricol și mai ales luând în calcul și condițiile meteo”, a explicat Vasile Balcan, potrivit Agrointel.