- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România la fel ca Luxemburg? Cât a ajuns să coste o sticlă de apă și până unde merg prețurile

15 Mar, 08:52 • Constantin Cristina
România aproape că a ajuns Luxemburg la prețuri. Un român plătește pe o sticlă de apă la fel sau poate mai mult decât un cetățean din Luxemburg.
România la fel ca Luxemburg? Cât a ajuns să coste o sticlă de apă și până unde merg prețurile

România a ajuns-o la prețuri pe una dintre cele mai bogate țări din lume, și anume Luxemburg. Un român plătește pe o sticlă de apă la fel sau poate mai mult decât un cetățean din Luxemburg, a relatat zf.ro.

Citește și: Ministrul Agriculturii anunță ce se va întâmpla cu prețurile alimentelor în 2023. „Sunt prețuri de respect față de munca celor care întorc brazda țării și lucrează în spațiile acestea zootehnice”

România vs Luxemburg

Doi litri de apă minerală plată Pure Life, brand deținut de Nestle, costă 3,29 lei în magazinul Proxi Delhaize din Luxemburg, pe când în Mega Image online, cele mai vândute branduri de apă minerală, cum ar fi Borsec, Dorna, Aqua Carpatica, au costuri cuprinse între 3,29 și 4,05 lei per doi litri. Așadar, un român plătește la fel sau mai mult pe doi litri de apă de brand, față de un consumator din Luxemburg.

România depășește Luxemburg la prețuri
România depășește Luxemburg la prețuri

Dacă ar fi să comparăm, un salariu mediu net din Luxemburg, acesta ajunge să fie până la 4 ori mai mare decât în România. ZF a început în ultima perioadă să compare preţurile din România cu cele din alte ţări europene dat fiind că scumpirile din ultimul an au făcut ca unele bunuri să coste cu 30-50% mai mult decât în 2021. La apă minerală, preţul aproape s-a dublat în unele cazuri, în timp ce în altele creşterea e de 50-60%.

Nici Bulgaria nu este mai departe

Chiar și în Bulgaria, țara considerată cea mai săracă, prețurile produselor alimentare continuă să crească alarmant depășind record după record. Doar în ultimele două săptămâni indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,61 la sută. Într-o lună, nivelul a crescut cu 1,62%, în trei luni – cu 9%, iar anual – cu 51,8%.

Prețul roșiilor de seră a crescut cu 5,6%, putând fi cumpărate la 3,37 de leva per kilogram, conform datelor Comisiei de Stat pentru Bursele și Piețele de Mărfuri. Castraveții de seră au fost cumpărați la 3,58 de leva pe kg. Ardeii roșii au făcut notă discordantă cu trendul scumpirilor, prețul lor scăzând cu 2,1% la 3,26 de leva per kg, relatează Duma, citat de stiripesurse.ro.

Alte articole: Austriecii vor prețuri plafonate la alimente! Inflația i-a adus în pragul sărăciei