- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care nu trebuie să plătească impozitul auto, deși au mașina înmatriculată în țara noatră

07 Feb, 23:02 • Adrian Popovici
După cum ne cer legile, cetățenii români au datoria de a achita impozitul auto pentru autovehiculele lor. Această responsabilitate fiscală constituie un element al cadrului legal și trebuie să fie respectată de către toți deținătorii de vehicule în România. Totuși, există și excepții de la plata impozitului auto, despre care puțini români sunt conștienți.
Românii care nu trebuie să plătească impozitul auto, deși au mașina înmatriculată în țara noatră

După cum ne cer legile, cetățenii români au datoria de a achita impozitul auto pentru autovehiculele lor. Această responsabilitate fiscală constituie un element al cadrului legal și trebuie să fie respectată de către toți deținătorii de vehicule în România. Totuși, există și excepții de la plata impozitului auto, despre care puțini români sunt conștienți, după cum arată avocatnet.ro.

Conform prevederilor Codului Fiscal, fiecare român care deține un vehicul ce necesită înmatriculare sau înregistrare în România este obligat să plătească impozitul auto anual pentru acesta. Trebuie subliniat că, în conformitate cu aceste prevederi, proprietarii care au deținut un autovehicul la data de 31 decembrie 2023 sunt obligați să achite impozitul corespunzător pentru acest an fiscal, indiferent de faptul că, în intervalul dintre începutul anului și prezent, l-au vândut.

Impozitul auto trebuie achitat la bugetul local al localității în care proprietarul își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz. Plata acestui impozit se efectuează anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. În cazul în care proprietarii achită întregul impozit până la data de 31 martie, beneficiază de o bonificație care poate ajunge până la 10%, conform unei hotărâri adoptate de consiliul local.

Citește și: Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp. Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie

Impozitul auto, imagine ilustrativă. Foto arhivă
Impozitul auto, imagine ilustrativă. Foto arhivă

Care sunt românii care nu trebuie să plătească impozitul auto?

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, sunt stabilite și diverse scutiri și reduceri de la plata impozitului auto. De exemplu, printre altele, nu se percepe impozitul auto pentru mașinile veteranilor sau văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav sau accentuat și celor încadrate în gradul I de invaliditate, sau pentru vehiculele istorice și cele electrice.

În plus, în cazul vehiculelor hibride, impozitul este redus cu cel puțin 50%, conform unei hotărâri adoptate de consiliul local, iar în cazul unui ataș, impozitul este echivalent cu 50% din cel perceput pentru motocicletele respective.

De asemenea, consiliile locale au posibilitatea să decidă acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pentru vehiculele agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

Impozitul auto este determinat în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin multiplicarea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare, conform prevederilor Codului Fiscal.

De exemplu, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv, suma fixă utilizată pentru calculul impozitului este de 18 lei la fiecare 200 cmc, în timp ce pentru cele cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv, suma este de 72 lei la fiecare 200 cmc. Pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de peste 3.001 cmc, suma utilizată pentru stabilirea impozitului este de 290 lei la fiecare 200 cmc.

Te-ar putea interesa și: ANAF se pregătește să aplice noile taxe, în ianuarie 2024. Printre ele se află impozitul minim de la companiile mari și accizele pentru băuturile cu zahăr