- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii muncesc mai puțin decât toți angajații din UE. Durata vieţii profesionale a fost de 36,5 ani în 2022 în UE. Raport Eurostat

24 Jul, 19:17 • Lupu Alexandra
Durata vieții profesionale a angajaților români este cea mai mică, în comparație cu valoarea din UE. Iată raportul Eurostat.
Românii muncesc mai puțin decât toți angajații din UE. Durata vieţii profesionale a fost de 36,5 ani în 2022 în UE. Raport Eurostat

Angajații din România lucrează, în medie, 31.5 ani de-a lungul vieții, informează zf.ro. Aceasta este cea mai mică valoare din Uniunea Europeană.

Angajații români lucrează cel mai puțin din UE

Eurostat a publicat recent un raport care arată durata vieții profesionale din Uniunea Europeană. Un român munceşte, în medie, 31.5 ani de-a lungul vieţii sale. Statul român ocupă ultimul loc în clasamentul țărilor europene. La polul opus, cele mai mari valori au fost identificate în Olanda, Suedia și Danemarca.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Locul de muncă din Capitală plătit cu 1.200 de euro net pe lună. Nu ai nevoie de studii sau de diplomă de BAC

Italia și Bulgaria sunt alte țări europene care au obținut cele mai mici valori în clasament. Potrivit Eurostat, indicatorul privind durata vieții profesionale este o estimare a numărului de ani de activitate în câmpul muncii de-a lungul vieții pe care îi va acumula o persoană care are acum 15 ani.

„Acest indicator îşi propune să ofere un punct de vedere diferit asupra pieţei muncii, analizând întregul ciclu de viaţă al persoanelor din forţa de muncă, mai degrabă decât unele perioade specifice din ciclul de viaţă, cum ar fi şomajul în rândul tinerilor sau retragerea timpurie din forţa de muncă”, scrie Eurostat.

România se află la coada clasamentului și dacă vorbim despre speranța de viață. Statul român deține a doua cea mai mică medie, de 72.8 ani. Totodată, România a înregistrat o creștere a decalajului de gen în perioada 2002 și 2022, luând în considerare că estimarea era ca femeile să muncească cu 4 ani mai puțin decât bărbații în 2002 și cu 6.9 ani mai puțin decât bărbații în 2022.

„România a înregistrat o creştere a decalajului de gen în perioada 2002 – 2022, având în vedere că estimarea era ca femeile să muncească cu 4 ani mai puţin decât bărbaţii în 2002 şi cu 6,9 ani mai puţin decât bărbaţii în 2022”, scrie Eurostat.

Angajați
Angajați

În 2021, România se afla pe penultimul loc în ceea ce privește viața profesională activă, relatează impact.ro. Bărbații români ocupau penultimul loc în Uniunea Europeană, cu 35 de ani de viață profesională. Situația era similară și în rândul femeilor, care aveau 27.4 ani de viață profesională.

În anul 2000, statul român ocupa locul cu numărul 7 ca durată a vieții profesionale în Europa. Intervalul a scăzut tot mai mult pe parcursul ultimilor ani.

Țările nordice dominau clasamentul, ocupând primele locuri în ceea ce privește durata vieții profesionale. În 2021, Germania se afla abia pe locul 9, cu 38.8 ani, fiind depășită de Estonia (39.1 ani).

Citește și despre următorul subiect: Vrei să devii șef de raion? Cum poți câștiga 1000 de euro la acest loc de muncă și în ce orașe sunt disponibile astfel de posturi