- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii se răsfață cu înghețată românească! Țara noastră, pe locul 9 în topul producătorilor

14 Aug, 18:00 • Constantin Cristina
România se află în topul producătorilor de înghețată din UE. Producția a fost cu 5% mai mare comparativ cu situația din 2021.
Românii se răsfață cu înghețată românească! Țara noastră, pe locul 9 în topul producătorilor

Țările membre UE au produs anul trecut o cantitate de 3,2 miliarde de litri de înghețată, fiind în creștere cu 5%, comparativ cu cea din 2021, arată datele publicate de Eurostat.

De asemenea, în vârful clasamentului producătorilor de acest desert se află Germania, fiind cel mai mare producător de acest desert în 2022, având o producție de 620 de milioane de litri. Pe locul 2 este Franța cu 591 milioane de litri și Italia, 571 milioane de litri.

Citește și: Noi sortimente pentru înghețată în Brașov: bere, pălincă sau vin. „Mi-a spus chiar astăzi un domn că el renunță la o bere pentru înghețată”

Românii se răsfață cu înghețată românească! Țara noastră, pe locul 9 în topul producătorilor

Locurile următoare sunt ocupate în ordinea aceasta:

  • Spania (321 milioane de litri),
  • Belgia (198 milioane de litri),
  • Lituania (46 milioane de litri),
  • Cehia (44 milioane de litri),
  • Finlanda (38 milioane de litri)
  • România (35 milioane de litri)
înghețată
înghețată

Cu toate că Germania a fost cel mai mare producător de acest desert, a avut și cea mai ieftină din UE, la un preț de 1,5 euro per litru. Franța a avut-o mai scumpă decât Germania cu 0,4 euro per litru, iar Italia mult mai scumpă, cu 2,3 euro per litru de înghețată.

În acest top se află și țările cu cel mai scump desert de acest fel din UE, precum Austria, cu un preț mediu de 7 euro per litru, urmată de Danemarca (4,4 euro per litru) şi Finlanda (2,8 euro per litru).

Mai mult, anul anterior, țările membre UE au exportat 250 milioane de kilograme în afara spațiului comunitar, cu o valoare de 930 de milioane de euro. În paralel, importurile de înghețată din țările non-UE s-au situat la 61 milioane de kilograme, cu o valoare de 203 milioane de euro. De la un an la altul, importurile din afara UE au scăzut cu 14%, în timp ce exporturile au scăzut cu doar 2%.Franţa a exportat 53 de milioane de kilograme de înghețată în 2022, fiind responsabilă pentru 21% din exporturile extra-UE de înghețată, ceea ce o plasează pe primul loc în UE, urmată de Țările de Jos cu 42 de milioane de kilograme de înghețată exportate în 2022, sau 17% din totalul exporturilor extra-comunitare, Italia (31 milioane de kilograme sau 13%), Germania (28 milioane de kilograme sau 11%) şi Belgia (23 milioane de kilograme sau 9%).

Alte articole: Mare atenție ce mâncați pe Litoralul românesc. A plouat cu amenzi de la ANSVSA. Ce au putut găsi inspectorii sanitari te lasă fără cuvinte!