- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii mai mari pentru români. Banca Mondială ia decizia majoră pentru 2024

01 Mar, 17:55 • Bumbeneci Diana
Banca Mondială are în plan să schimbe propunerile privind salariile românilor. Angajații vor primi mai mulți bani.
Salarii mai mari pentru români. Banca Mondială ia decizia majoră pentru 2024

Modificări importante se anunță în ceea ce privește salariile românilor, cu implicarea directă a Băncii Mondiale în stabilirea unui venit minim. Executivul a asumat elaborarea unei noi legi a salarizării în sectorul public în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, conform unui contract de asistență tehnică încheiat în 2022.

Salarii mai mari pentru români

Decizia privind modul de stabilire a salariilor în noua lege va fi luată după finalizarea unei analize financiare, cu scopul de a asigura sustenabilitatea acestor schimbări. Această lege va aduce o serie de modificări, printre care revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea acestora la 20% din suma salariilor de bază per ordonator principal de credite.

salariul minim european
salariul minim european

De asemenea, se va acorda un spor lunar de performanță personalului care obține rezultate remarcabile în activitatea instituției publice. Grilele de salarizare pentru administrația publică locală vor fi revizuite, iar posturile vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcție de complexitatea lor.

Funcțiile cu grad de complexitate 10 includ managerul de spital sau directorul cu funcție de auditor public extern, în timp ce posturile cu grad de complexitate 9 includ decanul, judecătorul sau profesorul universitar. Aceste modificări vor influența semnificativ structura salarială în sectorul public, potrivit datelor prezentate de economica.net.

Ai mai putea citi și: În nici 3 ani, costul traiului decent s-a scumpit cu 40%. Cât costă coșul de mâncare pentru o familie cu 2 copii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult