- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul minim în România ar putea să ajungă la 3200 lei brut. Guvernul discută astăzi cu patronatele și sindicatele

16 Nov, 14:14 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru români! Guvernul este pe cale să decidă în sfârșit, cum va creste salariul minim în România. Nicolae Ciucă și miniștrii din cabinetul său vor discută astăzi cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor. Astfel, salariul minim ar putea ajunge în anul 2023, la 3200 lei brut.
Salariul minim în România ar putea să ajungă la 3200 lei brut. Guvernul discută astăzi cu patronatele și sindicatele

Salariul minim în România ar putea ajunge la 3200 lei brut. Coaliția de guvernare urmează să decidă cum va crește acesta, după ce deputatii au respins varianta ”Zero taxe pe salariul minim”. Această măsură ar afecta 1,3 milioane de români.

Citește și Budăi vrea salariul minim de 3000 de lei chiar din prima zi din 2023: „Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”

Premierul Nicolae Ciucă împreună cu miniștrii din cabinetul său, discută astăzi cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor pentru a lua o măsură cât mai echitabilă.

„Mâine (miercuri – n.r.) vom avea o întâlnire tripartită la Guvern şi vom stabili cu partenerii sociali tot ceea ţine de mărirea salariului minim”, a afirmat Ciucă, la Parlament.

Prim-ministru spune că Guvernul ia în calcul și varianta în care în salariul minim de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit.

„În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei”, mai spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că îşi doreşte ca de la 1 ianuarie 2023, să intre în vigoare noua variantă a salariului minim.

Acesta susține că cel mai probabil va fi pusă în aplicare varianta de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit însă, soluția finală în ceea ce privește majorarea salariului minim urmează să fie stabilită în cadrul discuţiilor din coaliţia de guvernare.

„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate (…), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (…) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi.

Citește și Ultima rectificare bugetară se va face joi. Ciucă: „Discutăm despre o rectificare bugetară de aproximativ 500 de milioane de lei și în felul acesta am asigurat redistribuirea banilor”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult