- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sancțiuni uriașe pentru localurile care le vând alcool minorilor. Klaus Iohannis a promulgat legea

19 Jun, 22:18 • Cornel Ghimeșan
Localurile care vând alcool minorilor riscă sancțiuni uriașe! Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea conform căreia, localurile care le oferă copiilor sub 18 ani băuturi alcoolice vor fi sancționate atât cu amenzi, cât și cu suspendarea activității.
Sancțiuni uriașe pentru localurile care le vând alcool minorilor. Klaus Iohannis a promulgat legea

Sancțiuni uriașe pentru localurile care le vând alcool minorilor. Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea actului normativ privind modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Citește și Mai există prețuri decente pe litoralul românesc?! Câți bani trebuie să cheltuiești pentru o ciorbă de perișoare în Eforie Nord

Sancțiuni uriașe pentru localurile care le vând alcool minorilor

Legea adoptată în luna mai de către Camera Deputaților prevede că localurile care comercializează sau oferă gratuit băuturi alcoolice minorilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 de lei la 500 de lei, potrivit hotnews.ro.

Totodată, conform noii legi, localurile care vând alcool minorilor le va fi suspendată activitatea pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile. În această situaţie, sesizarea va putea fi făcută şi de către organele de ocrotire socială, se mai arată în textul noii legi.

Pe ce au cheltuit românii salariile în 2022

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2022, când veniturile și cheltuielile lunare ale gospodăriilor au înregistrat o creștere,sumele alocate pentru băuturi alcoolice și tutun au fost mai mari decât cele destinate educației. Astfel, conform INS, s-au cheltuit în medie 265 de lei pe băuturi alcoolice și tutun, în timp ce suma alocată pentru educație a fost de doar 17 lei.
Pe ce au cheltuit românii salariile în 2022. Conform datelor publicate de INS, cheltuielile lunare ale gospodăriilor au înregistrat o creștere minoră în termeni absoluți. Totuși, inflația a avut un impact asupra acestor cifre. De asemenea, datele indică faptul că, în total, s-au realizat economii în valoare de peste 853 lei. Din datele publicate reiese că cetățenii din mediul urban au avut venituri mai mari decât cei din mediul rural, dar au alocat mai mulți bani pentru plata taxelor. Conform statisticilor, veniturile medii lunare totale pe gospodărie în anul 2022 au fost de 6.464 lei (echivalentul a 2.575 lei pe persoană), înregistrând o creștere de 13,8% față de anul 2021. Această cifră include și veniturile în natură, care au însumat 470 lei. În mediul urban, venitul mediu lunar a fost de 7.227 lei, în creștere cu 1,3 ori față de mediul rural (venitul mediu pe gospodărie). Dacă analizăm veniturile individuale, suma medie este de 3.021 lei, fiind de 1,5 ori mai mare decât la nivel rural.
În ceea ce priveşte cheltuielile totale medii lunare ale populației, acesteaau fost în 2022 de 5.611 lei pe o gospodărie și 2.235 lei pe o persoană, reprezentând 86,8% din veniturile totale, înregistrând o creștere de un punct procentual față de anul 2021. În ceea ce privește cheltuielile în numerar, acestea au fost de 5.229 lei pe gospodărie, în timp ce veniturile totale în numerar au fost de 5.994 lei (aceste cifre includ nu doar salariile, ci și alte surse de venit, cum ar fi chiriile sau veniturile din agricultură, toate înainte de impozitare).
Potrivit unei analize HotNews, din suma totală de 5.611 lei, care reprezintă cheltuielile totale medii lunare ale gospodăriilor în anul 2022, s-a constatat că suma rămasă la dispoziția românilor, după plata impozitelor și contribuțiilor către stat, a fost de 3.812 lei. Din această sumă, 3.450 lei au fost cheltuiți pentru consum, în timp ce restul de câteva sute de lei au fost alocate pentru producție, investiții și alte cheltuieli. Astfel, produsele alimentare și băuturile nealcoolice au reprezentat 34,1% din cheltuielile totale de consum medii lunare, în valoare de aproximativ 1.177 lei.
Cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și combustibili au fost de 574 lei, ocupând a doua poziție în ierarhia cheltuielilor.
Totodată, cheltuielile pentru băuturi alcoolice și tutun au fost de 265 lei. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației a fost cel efectuat pentru educație, 17 lei pe o gospodărie (0,5% din cheltuielile totale de consum medii lunare), și cel pentru asigurări și servicii financiare, 23 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare).
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult