- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore în cazul recalculării pensiilor. Doina Pârcălabu: ”Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat!”

06 Mar, 09:26 • Bumbeneci Diana
Potrivit noii legi a pensiilor, veniturile românilor vor fi recalculate în funcție de mai multe criterii care ar trebui să ducă la creșterea pensiilor. Doina Pârcălabu anunță cum se va face modificarea.
Schimbări majore în cazul recalculării pensiilor. Doina Pârcălabu: ”Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat!”

Mai sunt două luni până când românii vor începe să primească în plic deciziile de recalculare a pensiilor. Aceștia așteaptă cu nerăbdare creșterea promisă de Guvern, care se va aplica de la 1 septembrie 2024. Conform Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, deciziile ar trebui să fie primite de români începând cu luna mai.

Schimbări majore în cazul recalculării pensiilor

În același timp, potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, cei mai avantajați vor fi românii care au un număr mare de ani lucrați.

Creșterea vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor! Marius Budăi, anunț important pentru pensionari

„În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiu de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu pe Facebook.

Vezi și: Vechime în muncă la pensie 2024. Anunț pentru românii care nu lucrează cu 8 ore

Doina Pârcălabu, despre pensii
Doina Pârcălabu, despre pensii

În cazul recalculării pensiilor se pare că salariul și locul de muncă avut nu vor conta foarte mult. Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii, a explicat:

„Sunt posibile majorările de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu, potrivit Realitatea Plus.

Citește și: ISR 2024. Ce este ajutorul social care aduce mai mulți bani pentru români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult