- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu. Suma de care are nevoie o familie cu doi copii în noul an școlar în România pentru a acoperi cheltuielile

29 Aug, 11:38 • Lupu Alexandra
Cât costă anul școlar? Revolut a făcut calculele pentru o familie cu doi copii.
Studiu. Suma de care are nevoie o familie cu doi copii în noul an școlar în România pentru a acoperi cheltuielile

Un studiu Revolut realizat în România arată că o familie a cheltuit pentru începerea anului universitar aproximativ 1.850 lei, excluzând cheltuielile pentru întreținere, chirie și utilități. Totodată, pentru un copil înscris la școala primară sau gimnazială, costurile au fost de aproape 1.600 lei, informează economica.net.

Suma de care are nevoie o familie cu doi copii în anul școlar 2023

Studiul a fost realizat  în rândul a 13.000 de respondenți din 13 țări, din care și 1.000 de români și a avut în vedere costurile legate de educație și modalitățile de finanțare a studiilor. Rezultatele arată că 6 din 10 români sunt de părere că cheltuielile cu educația sunt mai mari în România.

Citește și despre următorul subiect: Burse școlare 2023 – 2024. Elevii rămân fără banii promiși! Suma minimă stabilită de lege nu poate fi respectată

43% dintre participanți susțin că taxele de școlarizare sunt prea mari, iar 16% consideră că educația în școlile private este mai scumpă, luând în considerare că vorbim despre o calitate superioară. 17% sunt de părere că taxele de școlarizare nu sunt mari în mediul public tocmai pentru că oferta este una adecvată. Doar 11% leagă taxele de școlarizare de calitatea și nivelul educației.

Revolut trage concluzia că o familie medie din România, cu doi părinți angajați și doi copii, un adolescent la liceu și un student, are nevoie să economisească cel puțin 375 lei/lună timp de 13 luni pentru a acoperi cheltuielile asociate începutului de an școlar și universitar în 2023.

Familie
Familie

Studiul realizat de Revolut arată că 64% dintre respondenți consideră că tinerii ar trebui să contribuie la finanțarea studiilor superioare. Economiile (26%), monitorizarea cheltuielilor (24%) și creditele pentru studii (13%) reprezintă principalele modalități menționate pentru a acoperi cheltuielile de școlarizare. Sunt luate în calcul și sponsorizările și bursele, însă într-o proporție mai mică (11%).

Studiul arată că 10% dintre participanți au afirmat că nu ar fi de dorit ca un student să-și împartă timpul între școală și job. 8% au respins categoric ideea îmbinării celor două. Cercetarea a mai arătat că tinerele generații sunt deschise ideii de a contribui la finanțarea propriilor studii. Mai mult decât atât, studiul arată că un reprezentant al generației Z trebuie să economisească timp de 1 an pentru a-și acoperi cheltuielile pentru începerea anului universitar în 2023.

„Autonomia financiară nu se învață în școală, ci este o abilitate dobândită în familie. Copiii învață de la părinți despre importanța banilor atât pentru a-și cumpăra cele necesare traiului zilnic, cât și pentru a-și atinge obiective importante în viață. Ca tineri adulți, copiii au șansa de a explora diferite modalități de rezolvare a provocărilor financiare, de la banalele cumpărături la abonamentele pentru utilități sau la obiective cu miză mai mare, cum ar fi obținerea unei noi calificări, a unei certificări noi, primul loc de muncă, o afacere proprie.

Ca o confirmare a poziției de top deținute în România, Revolut își propune să continue să sprijine acest demers, simplificând tot ce ține de finanțe și aducând serviciile financiare la îndemâna tuturor. Ajutăm părinții să ofere această educație copiilor lor, prin oferta Revolut”, a declarat Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank.

Te-ar putea interesa și: Modificări majore în anul școlar 2023 – 2024. Elevii nu mai au nevoie de note mari pentru bursele de merit: le obțin primii 30% din fiecare clasă