- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce este „taxa pe soare” care bulversează piaţa energetică şi încinge spiritele pe scena politică

05 Dec, 16:24 • Stefan Simion
Guvernul va introduce ”taxa pe soare”, o taxă pe care va trebui să o plătească românii care deţin panouri fotovoltaice. Aceştia vor fi obligați să plătească pentru ce produc și consumă, dar nu de anul viitor.
Ce este taxa pe soare care bulversează piaţa energetică şi încinge spiritele pe scena politică

„Taxa pe soare”, adoptată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă la finalul lunii noiembrie, vizează utilizatorii de panouri fotovoltaice. Această taxă a încins spiritele pe scena politică. După ce USR a acuzat Guvernul că a inventat „taxa pe soare”, PSD dă vina pe liberali. Ministerul Energiei a adus câteva clarificări despre taxa pe soare.

Ce este „taxa pe soare”

Pentru corecta informare a publicului, prin ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333), informează Ministerul Energiei.

Citeste si Taxa pe soare negată de ministrul Virgil Popescu: „Eu nu văd niciun Guvern care să introducă această taxă vreodată în România”

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu. Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare și reamintim că prin adoptarea OUG 143, din decembrie 2021, ordonanța ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponențial în cursul anului 2022”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Câdn ar putea fi introdusă taxa pe soare

Ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții, iar în ceea ce privește introducerea unei taxări a prosumatorilor precizăm următoarele aspecte extrem de importante:

Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiții, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanță.

Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia.

Citeste si Se dau vouchere pentru plata facturilor la energie. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, detalii de ultimă oră

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult