- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tinerii români nu vor să-și facă credite pentru locuință: „Nu îmi mai trebuie la 60 de ani să fiu proprietar”

18 Feb, 15:33 • Bocioacă Bianca
Tinerii nu se mai înhamă la credite pentru locuință. Noua generație are o mentalitate complet diferită față de cei care acum au 50 de ani sau mai mult și și-au petrecut tinerețea plătind rate.
Tinerii români nu vor să-și facă credite pentru locuință: „Nu îmi mai trebuie la 60 de ani să fiu proprietar”

Statutul de chiriaș e din ce în ce mai atractiv pentru tinerii români, în detrimentul ceditelor pentru locuințe. La acest fenomen au contribuit din plin evoluțiile recente de pe piața imobiliară, dar și de pe cea bancară, cu explozia dobânzilor și înăsprirea condițiilor de creditare.

La un calcul simplu, în care un român contractează un credit pentru locuință la vârsta de 30 de ani, când se presupune că ai finalizat studiile și ești în apogeul profesional, în general îl va termina de achitat peste aproximativ 20 – 30 de ani, adică la vârsta de 50 – 60 de ani. Noua generație consideră că nu este o metodă avantajoasă, pentru că abia peste zeci de ani ajung să fie proprietari cu adevărat.

Citește și: Tinerii se îndreaptă tot mai mult către două domenii surprinzătoare, în ciuda salariilor mici. Ce arată datele despre admiterea la facultate din ultimii 9 ani

Tinerii sunt speriați de gândul că își pierd cei mai frumoși ani din viață pentru a plăti niște ziduri, lucru care nu îi mai încurajează pe mulți să își facă un credit.

„Eu la 60 și ceva de ani voi fi proprietar, nu, nu cred că îți mai trebuie la 60 și ceva de ani să fii proprietar, părerea mea”/ „Mă pot muta oricând, nu este ceva fix, dacă mâine vreau să mă duc în altă parte, mă mut, dacă nu, nu”/„Mi se pare că la rată te complici prea mult, la chirie e mai simplu, știi măcar exact câr se adună”, au spus mai mulți români, după ce au fost întrebați de ce preferă chiria în detrimentul unui credit pentru locuință, pentru Digi24.ro.

Tinerii nu mai vor credite

„Vedem un trend ascendent al chiriașilor mai ales a celor din generația între 20 și 35 de ani, din ce în ce mai mult dispare nevoia asta de a fi proprietar și atunci ei merg către chirie chiar și pe termen lung și o să vedem o creștere în zona asta, automat vor crește atât cererile de achiziție pentru investiție cât și chiriile lunare”, 

a declarat Toma Filipovici, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari, pentru sursa citată.

Citește și: Tinerii români s-au săturat să fie angajați și vor să devină antreprenori. Uite cum ai putea câștiga 1000 de euro: „Exclus angajarea”

Spre exemplu, în București, chiriile au urcat cu procente între 11% și 24%. 798 de euro este chiria medie pentru un apartament de 3 camere în Capitală, iar pentru o locuință cu două camere chiria medie este de 563 de euro, cu 17 mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Chiriile au crescut și în celelalte mari orașe din România. În Cluj Napoca și Timișoara, chiria pentru un apartament cu 2 camere a crescut cu 10%, în timp ce în Iași și Sibiu românii plătesc cu 13 – 14% mai mult ca anul trecut, cei din Brașov cu 19% mai mult.

„Dacă vrei să te muți, de exemplu, în București și vrei să îți faci un viitor aici, clar îți iei rată. Dacă dai bani la chirie sau dai bani pe rată și mai pui încă puțin, măcar la final te alegi cu un apartament”, e de părere altcineva.

„Chirie vs rată nu este o ecuație doar matematică, ci o ecuație cu trei necunoscute: nevoie, dorință, adică ce-ți dorești tu și putință, să vezi care îți este bugetul și că este o responsabilitate pe termen lung pe care poți sau nu să ți-o asumi”, explică analistul bancar Irina Chițu.

Pentru un credit ipotecar în valoare de 70.000 de euro, rata prin programul Noua Casă este de aproximativ 2.400 de lei cu un avans de 5%, iar în cazul unui credit ipotecar cu dobândă fixă pentru care plătim un avans de 15%, rata lunară ajunge la 2.000 de lei.