- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Topul celor mai bune brânzeturi din lume. Produsul tradiţional românesc care face furori printre străini: „Am clienţi din toată lumea, în China, în Austria”

27 Feb, 11:32 • Toma Anca
Topul celor mai bune brânzeturi din lume. Chiar dacă cererile pentru produsele tradiționale românești sunt foarte mari, iar feedback-urile pozitive, totuși telemeaua sau brânza de burduf n-au reuşit să-şi facă loc în top.
Topul celor mai bune brânzeturi din lume. Produsul tradiţional românesc care face furori printre străini: Am clienţi din toată lumea, în China, în Austria

Topul celor mai bune brânzeturi din lume. Produsele lactate românești nu-şi găsesc locul printre delicatese, chiar dacă calitatea şi gustul ne recomandă. Astfel că n-am reuşit să intrăm în topul celor mai bune 50 de brânzeturi din lume cu niciun produs.

Rezultatele astea sunt urmarea neglijenţei responsabililor din acest domeniu de activitate. Avem multe tipuri de telemea care sunt deosebite şi care pot concura cu orice tip de brânzeturi din orice fel de ţară, declară Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.

Citește și: Telemeaua de Ibănești, la un pas de a deveni primul produs din România certificat la nivel mondial. Care este secretul acestui tip de brânză

Deşi suntem „popor de oieri”, nu ştim să ne vindem: nici telemeaua de Sibiu ori de Ibăneşti sau brânza de burduf n-au ajuns pe listă. Avem o brânză de burduf făcută anul trecut la munte. Care e secretul gustului? Zona, iarba. Şi pe urmă cheagul. La munte se încheagă laptele doar cu cheag natural. Suntem sută la sută siguri că nicăieri în lume nu se face, susţine Livia Voinica, producător brânză.

Domnii care au făcut topul acela n-au gustat din brânzeturile noastre. sincer să fiu. Am clienţi din toate ţările, din toată lumea. Şi în China, şi în Austria dau brânză. Şi în Spania, Italia. Spun că telemeaua noastră de Sibiu e cea mai bună, cea mai gustoasă„, spune Dumitru Ionuţ Onica, un alt producător.

Fermierii români cu greu reuşesc să-şi ducă marfa în afara ţării. În schimb, pe rafturile de la noi găsim tot mai multe produse din import. „Nu se găsesc brânzeturile româneşti. Eu când am călătorit nu am văzut specialităţi în magazine, cum am văzut din orice altă ţară, spune un român, potrivit Observatornews.ro.

Topul celor mai bune brânzeturi din lume

Clasamentul realizat de Atlasul Mondial al Bucătăriei Tradiționale este ocupat, în mare parte, de Italia, cu celebrele sortimente Parmezan, Gorgonzola și Burrata. Pe lângă italieni, şi-au făcut loc şi francezii, elvețienii sau olandezii.

  • 1. Parmezan (Italia)
  • 2. Gorgonzola (Italia)
  • 3. Burrata (Italia)
  • 4. Grana Padano (Italia)
  • 5. Oaxaca Cheese (Spania)
  • 6. Stracchino di Crescenza (Italia)
  • 7. Mozzarella (Italia)
  • 8. Queijo Serra da Estrela (Portugalia)
  • 9. Pecorino Sardo (Italia)
  • 10. Pecorino Toscano (Italia)