- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Urmează un al treilea val de caniculă în România! Directorul ANM anunță românii care zone vor fi cele mai afectate

18 Jul, 18:39 • Bumbeneci Diana
Urmează un nou val puternic de caniculă. Specialiștii ANM anunță la ce trebuie să ne așteptăm.
Urmează un al treilea val de caniculă în România! Directorul ANM anunță românii care zone vor fi cele mai afectate

Mare parte din teritoriu se află sub cod portocaliu de caniculă, iar meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie confirmă că acesta este doar începutul și că următoarele zile din iulie vor confirma ceea ce s-a spus zilele trecute, că luna aduce cele mai ridicate temperaturi din ultimii 120 de ani. Despre situația actuală a vorbit directorul ANM, Elena Mateescu.

Canicula pune stăpânire pe România

A fost încă o zi caniculară fierbinte, la propriu în zona de sud a României, acolo unde meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă. Ei bine, zilele următoare vor arăta la fel.

Potrivit meteorologilor, în România este așteptat un al treilea val de căldură, asta după ce, astăzi, în Europa a fost înregistrat un nou record istoric în Sicilia, Italia, acolo unde temperaturile resimțite au atins valoarea de 48°, spune Agenția Europeană Spațială. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat prognoza meteo.

„Într-adevăr, vorbim de încă o zi caniculară fierbinte, la propriu în zona de sud a României. Din punctul de vedere al temperaturilor măsurate la umbră, cel mai cald este la Zimnicea 39° și Turnu Măgurele de asemenea 39° în Capitală la București filare 38° și de altfel, la multe stații din extremitatea de sud-sud-vest a țării înregistrăm la umbră 37°- 38° și temperatura resimțită este una care se apropie de 44°.

Nu în ultimul rând, indicele temperatură-umezeală indicele de disconfort termic a depășit pragul critic de 80 de unități în jumătatea sudică a țării. Ne așteptăm în continuare la o vreme caniculară, mai ales în regiunile din partea de sud-sud-est a țării chiar și mâine, chiar dacă temperaturile se vor mai pondera 35-37° în continuare, disconfortul termic rămâne unul accentuat, pentru că aceeași evoluție se pare că rămâne în același ecart al valorilor de temperaturi între 35°, până la 37°.

După care, începând din nou din weekend, sâmbătă, să ne apropiem în partea de sud-sud-est de 39° și mai ales debutul săptămânii viitoare, care pare să aducă din nou temperaturi în creștere în bună parte din țară, în vest, în sud, în sud-est 37°-39°, posibil în extremitatea de sud a țării 40°”, a declarat Elena Mateescu.

Reprezentantul ANM a mai anunțat că trebuie luate în calcul și momentele cu instabilitate atmosferică, asta deoarece căldura vine la pachet cu aceste tipuri de fenomene.

În a treia zi a săptămânii ne așteptăm tot la instabilitate în creștere și în accentuare, cu intensificări ale vântului, rafale în general între 50-5 70km/h vijelii, averse torențiale mai ales în regiunile intracarpatice, în zona montană, cantități de apă de 20-25l/m² izolat pe zeci 30l/m² și nu în ultimul rând și consemnări de grindină. Așadar, o vară a extremelor meteorologice din punctul de vedere al evoluției regimului de temperaturi. Dar, iată și din punctul de vedere al fenomenelor de instabilitate atmosferică.

Elena Mateescu, despre caniculă
Elena Mateescu, despre caniculă

„Da, este posibil, așa cum spuneam de sâmbătă, dar mai ales debutul săptămânii, să aducă un al treilea val de căldură intensă la și în zona țării noastre, pentru că de marți, săptămâna viitoare, din 25 iulie, din nou, temperaturi de până la 38°C în partea de vest-sud, apoi 39°-40° de asemenea, în regiunile vestice și sudice, astfel încât zilele de marți, miercuri și joi săptămâna viitoare să fie posibil cele mai călduroase din acest al treilea val și în zona țării noastre.

Și dacă este să vorbim de recorduri, putem să menționăm faptul că în această dimineață deja am înregistrat la 49 de stații meteorologice cea mai caldă dimineață de 18 iulie din întreg șirul de observații la nivelul temperaturilor minime zilnice, chiar și un record lunar de 22,8°C la Piatra Neamț.

Și luând în considerare și ceea ce anticipam pentru luna iulie din acest an, la acest moment intervalul 1-17 iulie 2023 situează această lună iulie pe locul patru ca fiind cea mai caldă din istorie. Dar cu siguranță pentru ceea ce urmează până la sfârșitul lunii va fi, se va apropia practic de ceea ce am anticipat ca fiind una dintre cele mai călduroase luni iulie din ultimii 120 de ani și în țara noastră”, a sus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Avertisment de la ONU pentru întreaga omenire. Valurile intense de caniculă vor schimba modul de trai. „Necazurile nu s-au terminat”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult