- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești uimitoare pentru români! Guvernul oferă GRATUIT reabilitarea termică a locuințelor

24 May, 23:54 • Constantin Cristina
Ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că o categorie anumită de români va beneficia de reabilitarea termică gratuită a locuințelor.
Vești uimitoare pentru români! Guvernul oferă GRATUIT reabilitarea termică a locuințelor

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, a declarat că românii vulnerabili care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia, gratuit, de reabilitarea termică a locuințelor, a anunțat ziare.com.

Citește și: Vești bune pentru bunicii care au grijă de nepoți! Guvernul alocă noi sume de bani

Guvernul oferă GRATUIT reabilitarea termică a locuințelor

Acest proiect a fost adoptat de Guvern, în ședința de miercuri, care prevede noi reglementări în domeniul proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru a atrage cele 5 miliarde de euro ce mai pot fi atrase din perioada de programare 2014-2020, dar şi pentru a asigura accesul rapid, facil şi transparent la fondurile Politicii de Coeziune aferente perioadei 2021-2027, în valoare de 46 miliarde de euro.

„Continuăm eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014 – 2020 pus la dispoziţie prin politica de coeziune pentru a duce la bun sfârşit proiectele de infrastructură, care reprezintă o prioritate strategică pentru România. În acest sens, am adoptat astăzi noi reglementări care să răspundă situaţiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora şi să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziţie sunt folosite pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale românilor şi pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare şi inovare.

De asemenea, pentru perioada 2021 – 2027 avem perspectiva unor investiţii de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune şi este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susţină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade şi să asigure acces facil şi transparent la fonduri. Avem şi două modificări ce vor avea un puternic impact social. Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuinţelor se va face gratuit, fără să fie taxaţi în acest sens. Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

reabilitare termică
reabilitare termică

 

De asemenea, trecerea imobilelor din proprietatea statului în posesia beneficiarilor, poate fi un proces destul de complicat, iar acest proiect ajută la reducerea timpului alocat acestei proceduri.

„Era necesară stabilirea cadrului legal prin care imobilele proprietate a statului trec în administrarea temporară a autorităţilor locale beneficiare de proiecte finanţate prin fonduri externe nerambursabile, în vederea diminuării timpului necesar acestor proceduri şi a accelerării procesului de accesare şi implementare proiectelor”, se arată în comunicat.

Actualul proiect prevede acordarea de sprijin pentru proiectele de cercetare şi transfer tehnologic, astfel încât institutele de cercetare să aibă asigurate condițiile necesare pentru transferul rezultatelor cercetării în piață şi pentru întărirea parteneriatelor cu mediul de afaceri şi implementarea instrumentelor de finanțare moderne pentru a asigura sustenabilitatea proiectelor, mai ales a celor derulate de sectorul privat.

Alte articole: Facturile la energie și gaze rămân în continuare o problemă pentru români! Ce măsuri va lua Guvernul