- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO. Anunțul serii în România! Se înființează o nouă bancă deținută de stat. Câciu: „Facem un efort pentru construcţia noii Bănci de Dezvoltare a României, care în iunie va fi înfiinţată”

26 May, 23:48 • Bumbeneci Diana
O nouă bancă va fi înființată în România, începând cu luna iunie. Anunțul a fost făcut oficial de Ministrul Finanțelor.
VIDEO. Anunțul serii în România! Se înființează o nouă bancă deținută de stat. Câciu: „Facem un efort pentru construcţia noii Bănci de Dezvoltare a României, care în iunie va fi înfiinţată”

O nouă bancă în România! Ministrul Finanțelor a anunțat, vineri, la dezbaterea „Soluţii de garantare financiară – Retrospectivă şi perspectivă 2023-2024”, înființarea unei noi bănci în luna iunie.

O nouă bancă în România

În acest timp am reuşit să capitalizăm şi să întărim băncile româneşti şi nu vreau să se înţeleagă greşit, este nevoie ca pentru politicile publice să ai market maker, dacă vreţi, care să conducă programele şi apoi, prin atracţie vor veni şi celelalte elemente ale sistemului bancar deopotrivă să ajute. Şi în felul acesta cel puţin a fost un efort mare de consolidare a CEC Bank, a Eximbank, închidere a fuziunii cu Banca Românească şi mai nou, construcţia noii Bănci de Dezvoltare a României, care în iunie va fi înfiinţată„, a spus Adrian Câciu, precizând că Banca de Dezvoltare a României urmează să fie înfiinţată în luna iunie.

Oficialul de la Finanțe a declarat că România, fără fonduri europene şi fără instrumentele financiare europene nu are la momentul acesta capacitatea să-şi producă propriile resurse financiare necesare pentru dezvoltare. Ar avea o capacitate redusă doar pentru menţinere.

Adrian Câciu, despre noua bancă
Adrian Câciu, despre noua bancă

Vezi și: 2 iunie, zi liberă pentru bugetari. Cine beneficiază de întreaga minivacanță de 5 zile

Dar dacă vrem o Românie dezvoltată, o Românie membru al OCDE, în curând, ne trebuie şi trebuie să facem eforturi ca toate resursele financiare puse la dispoziţie de bugetul european să ajungă şi în România. Aici felicit FNGCIMM în primul rând pentru implicarea în zona implementării InvestEu în România şi eu cred că suntem pe o cale şi provocatoare, dar şi bună, cea mai bună pentru viitorul României. Aş mai spune nişte cifre de nivel. România îşi poate permite ca în fiecare an să dea instrumente financiare de peste 10 miliarde de euro.

Problema la care trebuie să lucrăm împreună este cum realizăm capitalizarea proprie a companiilor româneşti. Practic unde vreau să ajung în momentul acesta este că dacă noi, fondurile de garantare, statul, băncile ne facem job-ul nostru, trebuie să mai acţionăm printr-o serie de canale care pot sprijini antreprenorii să aibă propriu capital. Şi aici sunt cel puţin două canale: canalul fiscal şi canalul financiar propriu.

Canalul fiscal pe care îl cunoaşteţi şi care din punctul meu de vedere este unul foarte bun pentru ceea ce înseamnă clasa de mijloc economică, pentru IMM-uri şi care ar trebui îmbunătăţit în sensul pozitiv pe acele elemente de potenţial şi care să asigure trecerea în economia de producţie. Dacă vreţi, pot să traduc. Facilităţile pe care statul le acordă ca şi credite fiscale trebuie îndreptate către zonele şi către companiile de servicii unde avem excedent comercial, dar şi către companiile care produc şi procesează sau re-realizează valoarea adăugată, inclusiv companiile inovatoare, companiile implicate, digitalizare etc”, a spus Adrian Câciu.

Vezi și: Până când se mai pot face modificări la salariile profesorilor. Marius Budăi: „N-o să fac o negociere și n-o să arunc niciun fel de alte oferte”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult