- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de vacanță pentru mâncarea și băutura bugetarilor. Cum s-a schimbat destinația celor 1450 de lei de la stat

21 Jul, 23:05 • Andrei Alina
Suma de 1.450 de lei pentru un voucher de vacanță acoperea, în anul 2017 – când s-a obținut Hotărârea de Guvern pentru acordarea lor – o săptămână de cazare la un hotel de 3 sau chiar 4 stele în România. În prezent, cei mai mulți beneficiari de vouchere de vacanță se cazează cel mult 3 nopți și cu suma rămasă acoperă cheltuielile pentru mâncare și băutură.
Vouchere de vacanță pentru mâncarea și băutura bugetarilor. Cum s-a schimbat destinația celor 1450 de lei de la stat

Bugetarii români beneficiază de vouchere de vacanță, din anul 2018. A fost o momeală a guvernanților pentru a-i determina pe români să petreacă concediile în țară. S-a dorit ca o familie de bugetari, cu un voucher de vacanță, să poată alege o destinație din România, astfel încât să poată plăti măcar o parte din prețul cazării din banii statului, iar consumația la restaurante, terase, baruri, activitățile de agrement, tratamentele balneo și SPA să fie plătite din buzunarul propriu.

Citește și: 3.000 de lei pentru vacanță ajung la o categorie de români. Autoritățile anunță cine primește banii

Scopul acordării voucherelor de vacanță era de a face trecerea de la turismul de weekend către o medie de cel puțin cinci nopți de cazare în România. La un preț mediu calculat în 2018 între 200 și 300 de lei pe cameră, la hoteluri de 3 și 4 stele, un român și-ar fi permis să acopere cu voucherul un sejur, crescând astfel media înnoptărilor, dar ar fi crescut foarte mult și câștigurile pentru celelalte servicii din turism, pentru care se presupunea că românii vor fi dispuși să scoată bani din buzunar.

Vouchere de vacanță și pentru transport

După modificările legislative din 2020, s-a ajuns de la vouchere la carduri și de la cazare la toate serviciile, inclusiv cele de transport, agrement și SPA. Bugetarii și-au făcut și ei calcule și au ajuns să bea pe banii statului, acolo unde unitățile de cazare au terase și restaurante, iar băuturile sunt incluse în meniu, scrie jurnalul.ro.

Citește și: Concediu 2023. 39% dintre români spun că nu vor pleca în vacanță în această vară

Mai mulți proprietari de unități de cazare care primesc vouchere și care au și restaurante au declarat pentru jurnalul.ro că au constatat că voucherele de vacanță sunt folosite de cele mai multe ori pentru cel mult trei nopți de cazare, iar restul banilor se folosesc pentru mâncare și băutură, la restaurant.

„La noi costă 250 de lei pe noapte camera, în vârf de sezon, iar mulți vin în weekend, plătesc o cameră pentru două sau trei nopți și mănâncă toată familia la restaurant, plătind totul de pe card”, a declarat angajata unei unități de cazare de pe litoral.

În plus, bugetarii ingenioși s-au orientat, în funcție de posibilități, iar un grup poate folosi mai multe vouchere pentru a achita toate serviciile folosind exclusiv banii de la stat.