IT&C

Descarci programe fara licenta? Ce pierderi genereaza pirateria software pentru consumatori si companii

07 martie 2013, ora 17:48, autor(i): Andreea Radu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
online-w.jpg
Desi software-ul piratat este preferat de catre unii utilizatori pentru a economisi bani, unul din trei consumatori risca sa isi infecteze device-urile cu malware, in timp ce trei din zece companii se expun aceluiasi risc, potrivit unui studiu comandat de catre Microsoft Corp. si realizat de catre IDC.

Cercetarea arata ca, la nivelul consumatorilor, aceasta vulnerabilitate duce la pierderea a 1,5 miliarde de ore si a 22 de miliarde de dolari pentru identificarea malware-ului, repararea si recuperarea datelor in urma infectarii, in timp ce costurile combaterii consecintelor unui atac cibernetic pentru companiile din intreaga lume se ridica la 114 miliarde de dolari.

In cadrul studiului derulat la nivel mondial, au fost analizate 270 de website-uri si retele peer-to-peer (P2P), 108 de kit-uri software descarcate, 155 de CD-uri si DVD-uri si au fost derulate interviuri cu 2.077 de consumatori si 258 de manageri IT si executivi CIO din 10 tari la nivel mondial ľ Brazilia, China, Germania, India, Mexic, Polonia, Rusia, Tailanda, Marea Britanie si Statele Unite.

Potrivit studiului, in afara programelor fara licenta preinstalate pe computere, 45% din software-ul piratat este descarcat de pe Internet; 78% din programele descarcate de pe website-uri sau retele P2P includ spyware, in timp ce 36% contin troieni si adware.äRealitatea este ca, in ceea ce priveste infractionalitatea cibernetica, falsificatorii intervin asupra codului software si ii adauga elemente de malware. O parte din acest malware inregistreaza fiecare actiune desfasurata de utilizator pe device-ul respectiv, astfel permitandu-le atacatorilor sa fure datele personale si financiare ale victimelor, sau controleaza de la distanta microfonul si camera video dintr-un computer infectat, oferindu-le infractorilor acces la informatii din spatii personale si sali de sedinte. Cea mai buna cale prin care consumatorul se poate proteja de astfel de atacuri atunci cand cumpara un device este sa solicite software originalö, a declarat David Finn, consultant juridic asociat in cadrul Centrului Microsoft pentru Infractionalitate Cibernetica.

Cercetarea, derulata de IDC sub numele äLumea periculoasa a software-ului contrafacut si piratatö, face parte din campania äPlay It Safeö, o initiativa globala prin care Microsoft aduce in atentia publicului problemele generate de pirateria software.

äRezultatele cercetarii noastre arata fara urma de indoiala ca exista pericole iminente la care consumatorii si companiile care utilizeaza software contrafacut se expun. Unii utilizatori aleg programe contrafacute pentru a economisi bani, dar malware-ul care vine odata cu aceste programe genereaza o presiune financiara si emotionala atat asupra companiilor, cat si a utilizatorilor obisnuitiö, a aratat John Gantz, cercetator sef in cadrul IDC.

Studiul desfasurat in randul consumatorilor arata ca:
  • 64% dintre persoanele despre care respondentii stiau ca au folosit software contrafacut au avut probleme de securitate a datelor;
  • in 45% dintre cazuri, software-ul contrafacut a redus performantele PC-urilor, finalizand cu dezinstalarea software-ului;
  • 48% dintre respondenti au mentionat ca cea mai mare teama legata de utilizarea software-ului contrafacut este pierderea datelor;
  • 29% dintre respondenti sunt ingrijorati de posibilitatea furtului de identitate.
Infectarea software-ului piratat cu malware periculos este o noua metoda prin care infractorii spioneaza utilizatorii de PC care nu sunt constienti de pericolul potential.

äAlaturi de companiile comerciale si de consumatorii individuali, administratia publica si institutiile publice reprezinta un segment de utilizatori ce trebuie sa tina cont de riscurile utilizarii de software contrafacut. Securitatea si confidentialitatea datelor cu care se lucreaza zi de zi, precum si utilizarea fara intrerupere a PC-urilor sunt factori importanti pentru orice institutie care lucreaza cu cetateniiö, a spus Marilena Ionascu, manager pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, Microsoft Romania.

Ea a adaugat ca autoritatile publice trebuie sa constientizeze nu numai aceste riscuri dar si beneficiile reducerii pirateriei, evidentiate prin crearea de noi locuri de munca in industria IT, de impactul direct in economie si de venituri suplimentare bugetul de stat.

Cercetarea IDC exploreaza, de asemenea, volumul surprinzator de instalari de software facute de catre utilizatori pe computerele detinute de companii, dezvaluind astfel o noua metoda prin care business-urile sunt expuse la riscurile date de programele contrafacute.

Desi 38% dintre managerii IT sunt la curent cu aceasta practica, 57% dintre angajati admit ca instaleaza software personal pe computerele detinute de catre companii. Un semnal de alarma este tras de catre respondentii care declara ca doar 30% din software-ul instalat de catre ei pe calculatoarele de la birou este lipsit de riscuri privind securitatea datelor.

65% dintre managerii IT care au participat la studiu confirma faptul ca software-ul instalat de catre utilizatori mareste riscurile de securitate la care se expune o companie. Acesta poate reprezenta o vulnerabilitate in asigurarea unei retele securizate.

Fondata in 1975, Microsoft (Nasdaq "MSFT") este cea mai mare companie producatoare de software, servicii si tehnologii Internet pentru calculatoarele personale si pentru mediul de business.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
08/03/2013 10:39
Producatorii si comerciantii de software cu licenta sa gaseasca metode de a mai lasa din preturile lor nerusinate ......
 
bobbyireland a spus:
08/03/2013 13:59
Aici popescule ai destul de mare dreptate ! Cu salariul de 6-7 ori mai mic in ro ca in irlanda nu iti poti permite soft la acelasi pret ! Dar si daca ar fi de 6-7 ori mai ieftin tot vor fi piratari doar ca la o scara mai mica...Este inca un material platit de ORDA sa apara sa mai sperie macar 1% din cei ce pirateaza...Daca te pricepi si stii ca faci nicodata nu vei avea problemele expuse de ei in material...vb din experinta..
 
Adrian Popescu a spus:
08/03/2013 15:13
Dreptatea e ceva relativ ( intr-o lume ralativa ca a noastra ) prin urmare sint constient ca in functie de context si de propriile nazuinte unii imi dau dreptate si altii nu . In fond daca nu am fi atit de diferiti in gindire si in dorinte multe ramuri ale economiei mondiale nu ar exista . Intoarcerea la starea de normalitate este din ce in ce mai grea si nu ne invata nimeni , pe canalele media , sa fim morali si chibzuiti . Toti ( ca indivizi ) trebuie sa fim consumaci ( asa ne vor toate organizatiile ) . In rest numai de bine si respect .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 25 Iunie 2022, 07:44
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter