- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Heritage: Pentru restaurante exclusiviste exista si cerere si loc

18 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Monica Cretu, business manager al restaurantului Heritage din Bucuresti, cunoscut ca "restaurantul bancherilor" pentru ca printre actionari se numara oameni de afaceri din sectorul financiar precum Dan Pascariu, Robert Rekkers sau Radu Ghetea, a vorbit intr-un interviu acordat Daily Business despre ce presupune administrarea unui restaurant exclusivist si ce anume atrage investitorii spre acest segment.
Heritage: Pentru restaurante exclusiviste exista si cerere si loc

DailyBusiness

: Ce ofera un restaurant exclusivist in plus fata de unul obisnuit?
Monica Cretu: In primul rand serviciile oferite trebuie sa fie la standarde internationale, preparatele si structura meniului cat mai originale, apoi este nevoie de atentie la decor, mobilier si muzica. Un aspect important il constituie echipa de bucatari, care in cazul nostru este condusa de bucatarul-sef David Contant, cu experienta in restaurante din intreaga Europa.

DB: Care este profilul clientelei unui astfel de restaurant?
MC: In general clientii vin la noi pentru gastronomia si produsele frantuzesti. Se alege restaurantul in egala masura pentru o cina de afaceri, masa de familie sau pentru organizarea unui eveniment personal sau pentru firme. Insa, daca ar fi sa generalizam, exista doua tipologii: client romani destul de deschisi catre bucataria contemporana si clienti straini care prefera preparatele clasice, traditionale in bucataria frantuzeasca.

DB: Aveti planuri de extindere in tara?
MC: Pentru moment ne-am concentrat pe Bucuresti. In noiembrie am deschis in incinta restaurantului si un magazin, Les Bibliotheque des Condimentes, unde se pot gasi condimentele si uleiurile folosite in bucataria noastra. In curand vom inaugura si crama de vinuri frantuzesti, iar in 2008 dorim sa extindem aria de activitate a restaurantului cu serviciul business-catering si poate si cursuri de bucatarie televizate.

DB: Cati actionari are restaurantul in prezent?
MC: In prezent sunt 22 de actionari, urmand sa se mai discute in viitor si cu alte persoane interesate.

DB: Ce anume atrage investitorii intr-o asemenea afacere?
MC:Ca orice alta afacere, trebuie sa aiba potential, originalitate si un business plan interesant.

DB: Exista loc si cerere pe piata din Bucuresti pentru mai multe restaurante de acest gen?
MC: Da, exista si cerere si loc. Ne dorim sa existe cat mai multe investitii de acest sens pentru dezvoltarea unei reale culturi gastronomice in peisajul bucurestean.

DB De cat personal dispune in prezent restaurantul?
MC: Momentan sunt aproximativ 45-50 de persoane.

DB: Cat anume din bugetul restaurantului este alocat anual pentru salariile angajatilor si ce pondere ii revine bucatarului-sef (care este de regula o atractie principala a unui restaurant exclusivist – n.r.)?
MC: Circa 14% din buget alocam salariilor, iar cel al unui bucatar sef se stabileste in functie de pregatire, experienta si implicare. Stiu ca se vehiculeaza multe cifre, insa contractul sau este confidential.

DB: Care este in medie numarul clientilor lunar?
MC: Aproximativ 2.000 de persoane lunar, numarul fiind in continua crestere.

DB:Care este valoarea totala a investitiei in restaurantul Heritage pana in prezent?
MC: Este vorba de o investitie de peste 1 milion de euro, in mare parte bugetul fiind orientat catre echipamentul de ultima generatie din bucatarie si catre restaurarea locatiei, casa datand din anul 1920.

DB: Cand veti ajunge pe break-even?
MC:Data fiind valoare investitiei, planul de afaceri a urmarit atingerea unui break-even in 2007, urmand ca in anul 2008 sa trecem pe profit.