NEW MEDIA

Primul parc natural urban: Bucurestenii pot semna petitia pro Vacaresti pe pagina de Facebook

11 octombrie 2013, ora 12:28   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Foto: salvatidelta.ro
Foto: salvatidelta.ro
Zona Vacaresti ar putea deveni primul parc natural urban din Romania si printre cele mai mari din Europa, dar pentru acest lucru este nevoie de semnaturile cat mai multor bucuresteni pe petitia pro Vacaresti de pe pagina de Facebook deschisa de Asociatia Salvati Dunarea si Delta (ASDD) si de avizul primarului sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone.

Potrivit sursei citate, initiativa de a declara Parc Natural Urban zona verde care se intinde pe o suprafata de 190 de hectare, din cartierul Berceni pana in Vitan, langa lacul Dambovita, in groapa Vacaresti, apartine unui grup de oameni de stiinta, activisti si personalitati media, coordonati de Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Pana in prezent, pe pagina de Facebook s-au strans aproape 300 de semnaturi.

ASDD precizeaza ca exista toate argumentele in sprijinul acestei idei: acolo traiesc peste 40 de specii de pasari protejate de legislatia romaneasca si europeana. Specialistii care au evaluat zona au descoperit si vidra, specie protejata, animal extrem de sensibil si discret, semn ca avem de-a face cu o zona naturala autentica.„Pe baza acestor dovezi, Academia Romana si-a dat acordul pentru transformarea zonei in Parc Natural! Pentru a ne indeplini obiectivul, mai avem nevoie de avizul Primariei Sectorului 4. Primarul Piedone trebuie convins ca aria despre care vorbim nu poate fi altceva decat Parc Natural Urban, nu cartier rezidential din sticla si beton sau teren de golf, asa cum probabil se spera. Pentru acest lucru am demarat o campanie de informare si o petitie pro Vacaresti pe care te rugam sa o semnezi”, spune ASDD.

Demersul ASDD este sustinut de Ministerul Mediului si al Schimbarilor Climatice si de comunitatea stiintifica din Romania.

„Parcul Natural Vacaresti ar putea deveni primul parc natural urban din Romania si printre cele mai mari din Europa (in Praga, de exemplu sunt in numar de 88). Adica, un fel de Muzeu Antipa, dar viu. O Casa a Naturii (inversul uratei Casei Poporului) intre blocurile comuniste si mall-urile capitaliste. Poate deveni locul autentic si salbatic unde poti veni la plimbare, la scoala, la bird watching, sau pur si simplu unde poti vedea cel mai frumos apus din Bucuresti si asta fara sa te coste nimic”, se arata in comunicatul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ceatean pacalit a spus:
14/10/2013 07:45
bataie de joc fata de proprietarii care sunt deposedati abuziv si de democrati; terenul aferent
Amagire si bataie de joc fata de proprietarii de drept ai terurilor din Vacaresti – minciuna parc Vacaresti???? !!! buzunare umflate cu bani de la Uniunea Europeana sau interese pentru inca un tun imobiliar !!!! Povestea cu zona mlastinoasa se pare ca nu constituie altceva decit o alta incercare de pacalire a proprietarilor de drept a acestor terenuri care timp de 24 de ani sint supusi la nenumarate abuzuri.Se pare ca sub pretextul zonei mlastinoase se incearca sa se trimita in mod abuziv acesti proprietari la Fondul Proprietatea, pentru ca mai apoi sa infloreasca in zona un alt tun imobiliar eventual sub masca unui parteneriat public-privat. Caci este mult mai simplu sa iei cu japca 200 de hectare decit sa cumperi aceste terenuri de la proprietarii de drept.Nu ar reprezenta altceva decit o alta mare " inginerie financiara" pe care insa romanii au ajuns insa sa le cunoasca destul de bine pe pielea lor: cistiga o mina de asa zisi mari intreprinzatori iar pierderile le suporta milioane de romani.

Acumularii “Lac Vacaresti”, incheiat in anul 2003, intrucat nici una din investitiile preconizate si asumate de
Contractul de concesionare nr.1/2003 .” Nici pana in ziua de azi nu sau terminat procesele cu cel care a incheiat concesionarea pe 49 de ani a zone asa zisa “delta” pe o revedenta de 0,49 centi dolari/mp. in anul 2003 cind "Amenajarea Lac Vacaresti" a fost concesionata abuziv de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin contractul nr. 1/2003 unei firme de apartament respectiv "S.C. Royal Romanian Corporation S.A." asociat Tony Michael , pentru realizarea unui asa zis complex cultural sportiv, in care erau prevazute un cartier de vile si hoteluri.Atunci s-a actionat conform principiului potrivit caruia ce nu se doreste a se retroceda catre proprietarii de drept ,in schimb ,este numai bun de concesionat catre asa zisii "baieti destepti" cu o redeventa derizorie de 1.000 mai mica decit pretul pietei pe care STATUL ROMAN NU A INCASAT-O IN NICIODATA PANA ASTAZI - concesionarea a fost si este ilegala deoarece acolo au fost si sunt proprietati si proprietari carora nu le este respectat dreptul la proprietate. Mediu incearca o smecherie – o nationalizare a proprietatilor -
Zona "Acumulare Lac Vacaresti" zona in care citeva sute de proprietari deposedati abuziv de regimul comunist, sint supusi incepind cu anul 1991 la nenumarate abuzuri. Mentionez ca in aceasta zona NU a fost niciodata un lac, doar Nicolae Ceasusescu a dorit in 1988 realizarea unui lac de agrement prin ridicarea unui dig, dar nu a avut niciodata curajul sa semneze vre-un decret sau vre-o concesionare, sau sa exproprieze proprietarii de drept ai acestor terenuri.
Din cauza complexitatii acestui caz, complexitate datorata in principal nenumaratelor abuzuri, proprietarii deschis actiuni de chemare in judecata de revendicare a terenurilor in baza Legilor funciare, (Legea nr.18/1991, Legea 169/1997, Legea nr.1/2000, Legea nr.247/2005) si pe Legea nr.10/2001 . Sunt pe rolul instantelor procese, mai mult de cat atat sunt procese deja judecate si castigate, sunt procese la Strasbourg ), Sunt eliberate si semnate de primari Titluri de Proprietate, procese Verbale de punere in posesie pe vechiul amplasament, ... numai ca proprietarii de drept ai acestor terenuri nu se pot folosi de proprietate si nici nu pot sa-si exercite dreptul de proprietari ai terenurilor ce le apartin de drept. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, autoritatile au invocat diferite motive pentru a nu li se retroceda proprietarilor din zona "Amenajare Lac Vacaresti" terenurile ce le apartin de drept. Astfel s-a invocat ca terenurile din zona "Amenajare Lac Vacaresti" au fost expropriate prin decretul nr. 143 din mai 1988 semnat de Nicolae Ceausescu Eroare deoarece acest act normativ a fost numai un decret de incepere a lucrarilor ,si nu unul de expropriere, care are prevazut chiar in continutul sau la art. 16 precizarea ca situatia juridica a terenurilor sa fie reglementata ulterior printr-un alt act normativ In plus norma si spiritul tuturor legilor proprietatii emise dupa 1989 este tocmai acela de a se retroceda imobilele confiscate abuziv in cei 45 de ani de comunism.
Alt motiv invocat este acela ca terenurile din zona "Amenajare Lac Vacaresti" au fost expropriate prin Hotarirea de Guvern nr. 556/1990.Eroare din nou deoarece hotarirea de guvern invocata nu are puterea juridica a unui decret de expropriere fapt stabilit si prin decizia numarul 14 din 31.10.1997 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia IV-a.
PROPRIETARII ACESTOR TERENURI NU MINT SI ASTEAPTA DE 23 DE ANI SA LE FIE RETROCEDATE TERENURILE, IAR DOSARELE CU NOTIFICARILE TRIMISE DE PRIMARIA CAPITALEI PROPRIETARILOR ZAC LA MINISTERUL MEDIULUI DE PESTE 6 ANI –MINISTRA Ronava Plumb promite , si iar promite ca va rezolva si va restituii terenurile proprietarilor de drept.
In plus norma si spiritul tuturor legilor proprietatii emise dupa 1989 este tocmai acela de a se retroceda imobilele confiscate abuziv in cei 45 de ani de comunism.
In realitate, autoritatile refuza in mod nejusificat sa solutioneze notificarile proprietarilor prin care se solicitata restituirea a terenurilor care le-au fost preluate fara titlu valabil
 
Roman deposedat abuziv a spus:
14/10/2013 07:48
PRIN TAXE SI IMPOZITE PRIN CONFISCARI, PRIN O.G., prin desfiintare de spitale, PRIN ARII PROTEJATE, ne fura sanatatea
Ce se va intampla cu terenul din afara Lacului “delta” Vacaresti - Si acolo s-a format deja PADURE, acolo nu este parc natural??? Nici acolo nu s-a construit nimic de catre proprietari ??? Acolo nu s-a format un habitat al insectelor, tantarilor, vulpilor,??? Ce se va intampla podurile care sunt in constructie pe Vacaresti-BIG??? Ele nu vor deranja somnul primarilor, ministrilor, ONG-urilor , insectelor, ratelor, …vulpilor, tantarilor, …??? Nu deranjeza mizeria de la pod Mihai Bravu cu Calea Vacaresti???? Sunt déjà PUZ-uri aprobate!!!!
In decursul celor 24 de ani la TV s-a aratat si au fost zeci de emisiuni nedreptatile facute proprietarilor. A curs multa cerneala in presa pe si s-au scris multe reportaje cu faptul ca amaratilor de proprietary nu le este restituite terenurilr, respectata proprietatea. Si acum ce se intampla se incearca o NATIONALIZARE ?????????????!!!!!!!!!!!
Dreptul de proprietate este principalul drept real ?i de fapt ocup? locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindc? întrune?te în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept ?i anume dreptul de posesiune, dreptul de folosin?? ?i dreptul de dispozi?ie.
Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv ce confer? titularului exercitarea în putere proprie ?i în interes propriu a atributelor de posesie, folosin?? ?i dispozi?ie asupra bunurilor sale

nu le este respectat nici dreptul de proprietate nici dreptul de folosinta al proprietatilor. Ce inseamna drept de folosinta: Proprietatea poate fi privat? sau public? Acolo nu sunt exproprieri - exproprierea - Proprietatea în cauz? trebuie s? fie egal? ca valoare atât pentru proprietarul bunului cât ?i pentru cel ce dore?te s? îl deposedeze Acolo este proprietate privata. Dreptul de proprietate privat? este definit ca dreptul real principal care confer? titularului s?u atributele de posesie, folosin?? ?i dispozi?ie asupra bunului apropriat în form? privat?, atribute care pot fi exercitate în mod absolut, exclusiv ?i perpetuu Nu exista nici un document de expropriere!! Proprietarilor
Atribut al dreptului de proprietate, constand in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce a facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste - nerespectarea dretului de proprietate - si ce vor ce vrea sa faca guvernul de astazi si ONG-urile cred daca consultati un avocat - atunci se va numi INFRAC?IUNI CONTRA DEMNIT??II
Art. 220 Tulburarea de posesie
Ocuparea, în întregime sau în parte, f?r? drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, f?r? consim??mântul acestuia
Cat va plati despagubiri Ministerul Mediului catre S.C. Royal Romanian Corporation S.A." asociat Tony Michael , pentru rezilirea Contractului nr.1/2003 ???? Concesionarea Redeventa s-a facut pe suma de 0, 28 dolari/mp ????
Contractul semnat de ministrul petre lificiu. Contractul dintre stat si firma de apartament prevedea realizarea unui asa zis complex cultural sportiv, in care erau prevazute un cartier de vile si hoteluri.Atunci s-a actionat conform principiului potrivit caruia ce nu se doreste a se retroceda catre proprietarii de drept ,in schimb ,este numai bun de concesionat catre asa zisii "baieti destepti" cu o redeventa derizorie de 1.000 mai mica decit pretul pietei pe care STATUL ROMAN NU A INCASAT-O IN NICIODATA PANA ASTAZI - concesionarea a fost si este ilegala deoarece acolo au fost si sunt proprietati si proprietari carora nu le este respectat dreptul la proprietate. Mediu incearca o smecherie – o nationalizare a proprietatilor -
 
vavacaresti vacaresti a spus:
28/11/2013 19:33
Intangibilitatea dreptului de proprietate este consacrata si de Conventia europeana a
drepturilor omului, ratificata de tara noastra prin Legea nr. 30/1994 care, in art. 1 din Primul Protocol aditional semnat la Paris la 20 martie 1952, prevede:
"Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international".
Dispozitiile art. 44 alin. 1 teza a II-a din Constitutia României prevad ca atât continutul cât si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, iar art. 136 alin. (5) din Constitutie consacra caracterul inviolabil al proprietatii private în conditiile legii organice.

In anul 1962 terenurile din aceasta zona au fost preluate de Gospodaria agricola colectiva Dudesti - Cioplea, devenita Cooperativa agricola de productie Popesti - Leordeni, prin deposedarea abuziva a proprietarilor de terenurile lor

In primavara anului 1988, asa cum se arata si in “Scanteia nr.14230/20.mai.1988”, la indicatia fostului dictator Nicolae Ceausecu in zona Vacaresti a inceput demolarea. Intregul teren de 260 ha care fost preluat de Stat, in mod abuziv . Buldozerele au ”eliberat” terenul, demoland Manastirea Vacaresti, Locuintele oamenilor, iar acestia au fost “stramutati” in mod abuziv, in vederea realizarii proiectatului "Lac Vacaresti” . La 10 zile de la vizita dictatorului in zona apare Decretul Consilului de Stat nr.143/30 mai,1988 privind Obiectivul de investitii “Acumulare Lac Vacaresti” care NU A FOST NICIODATA PUBLICAT in Buletinul Oficial si in aceasta situatie cum prevedeau dispozitiile art.69 din Constitutia din 1965, in viguare in anul 1988 . - Explicatia este simpla: la data si continutul decretului evidentiau ca OCUPAREA TERENURILOR SI DEMOLAREA LOCUINTELOR AU AVUT LOC FARA VREO FORMA LEGALA!! Nepublicarea Decretului nr. 143/1988 atrage consecinta prevazuta de art. 2 alin.2 lit. f din Legea nr. 10/2001 potrivit caruia imobilele preluate de stat in baza unei legi sau a altor acte normative NEPUBLICATE , la data preluarii, in Monitorul Oficial sau in Buletinul Oficial sunt considerate imobile preluate in mod abuziv.
Asadar, singur motivul nepublicarii Decretului nr. 143/1988 duce la calificarea de drept a imobilelor pretins preluate prin efectul acestui decret, ca imobile preluate in mod abuziv. Nicaieri in Decretul nr. 143/1988 nu se prevede trecerea in proprietatea statului a terenurilor si cu atat mai putin exproprierea" lor .- Formula “se expropriaza si se trece in proprietatea statului” nu se regaseste in acest decret, dupa cum nu se regaseste nici numele celor expropriati. Dupa ridicarea digului, lacul a fost umplut cu apa, cu consecinta inundarii terenurilor invecinate din Vitan Barzesti si a subsolurilor blocurilor din Calea Vacaresti sector 4 si s-a s-a constatat ca obiectivul era irealizabil dupa executarea lucrarilor privind cuva lacului,
Lucr?rile au început în anul 1988, dar au fost sistate chiar înainte de Revolu?ia din 1989. Stuf si papura. Scaieti si ciulini.Caini si sobolani.Serpi si ciori. Tantari si capuse.Oameni fara adapost. Foame si saracie azi la un sfert de veac de la revolutia din 1989, la un sfert de veac de democratie – incalcarea dreptului de proprietate
Dupa Revolutia din 1989 cand, potrivit Constitutiei, Romania a devedint stat de drept, era de asteptat sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Prin in aparitia Legii nr.18/1991(legea fondului funciar), Legea nr.169/1997 (privind modificarea si completarea Legii fondului funciar nr.18/1991) Legea nr.1/2000, O.U.G. nr.102/2001, prin Legea nr.247/17.07.2005 (privind reforma in domenile proprietatii) si prin aparitia Legii nr.165/2013 Privind m?surile pentru finalizarea procesului de restituire, în natur? sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, de regula pe vechiul amplasament, iar cand nu este posibil, pe un alt amplasament, astfel cum reiese din modificarile aduse legilor enuntate mai sus.
Lucrarea de investitie pentru care a fost preluat terenul de catre stat, respectiv Lacul Vacaresti, NU a fost finalizata, renuntandu-se la aceasta lucrare, astfel in speta sunt aplicabile dispozitiile Legii nr.247/2005 care impun restituirea catre adevaratii proprietari

La 12 ani de la abandonarea investitiei s-a hotarat schimbarea destinatiei terenului. Prin Hotararea Guvernului nr.1223/2001 Guvernul Romaniei confera Companiei Nationale “APELE ROMANE” SA, calitatea de administrator special , (Dar, calitatea de administrator a fost pierduta implicit prin aparitia Hotararii de Guvern 855/2002 trecand terenul din domeniul public in domeniul privat al statului.
Ulterior atat de “fundamental” a fost solutia propusa si adoptata incat, numai dupa 5 luni Hotararea de Guvern nr.1223/2001 a fost abrogata prin Hotararea de Guvern nr.481/2002.
Numai ca dupa alte 3 luni se aproba prin Hotararea de Guvern nr.855/2002 publicata in Monitorul Oficial partea I nr.621/22.08.2002 , s-a dispus concesionarea , fara ca statul sa fie proprietarul acestui teren , cu toate ca existau Notificari pentru restituirea terenurilor din zona lac Vacaresti ,
Concesionarea terenurilor a fost in vederea realizarii unui complex cultural-sportiv. In acest caz Statul isi exercita atributele proprietatii prin Ministerul Mediului, care ulterior a incheiat in calitate de CONCENDENT, un contract de concesionare . Pe 23 ianuarie 2003 a fost incheiat Contractul nr.1/2003, semnat de ministru Petru Lificiu si incheiat pe 49 de ani pe o redeventa de 0,28 centi/$/mp . Terenul a fost concesionat unei societati comerciale SC ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA – patron cetateanul Tony Mikhael . Concesionarea terenurilor avea ca obiect realizarea unui complex cultural-sportiv. Asa cum se arata in Certificatul de Urbanism Nr.1258/65326/09.08.2006 . Acesta urma sa cuprinda realizarea unui complex multifunctional (in special sport si agrement, un hipodrom pentru curse de cai, un teren de golf, vile, complexe comerciale, etc…
.
Hotararea de Guvern 855/2002 Contractul de concesionare a fost illegal incheiat , deoarece Deoarece TERENURILE NU AU INTRAT IN PROPRIETATEA STATULUI IN TEMEIUL UNUI TITLU VALABIL, ASTFEL CUM PREVAD DISPOZITIILE ART.61, ALIN.1, DIN LEGEA NR.213/1998 SI CA ATARE GUVERNUL NU PUTEA DISPUNE PRIN HOTARAREA DE GUVERN 855/2002 ASUPRA CONCESIONARII ACESTUIA

Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, dupa 23 de ani Statul de drept, potrivit Constitutiei dupa aparitia legilor reparatorii ca sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Numai ca, fenomenul de tergiversare, amanare sau de obstructionare a retrocedarii terenurilor preluate in mod abuziv este si astazi in 2013 pus in aplicare si datorita acestora RETROCEDAREA TERENURILOR ESTE OBSTRUCTIONATA DE CATRE Statul Roman - MINISTERUL MEDIULUI (administratorul terenului lac vacaresti) - CATRE PROPRIETARII DE DREPT -
Desi instantele de judecata au recunostut dreptul de proprietate , prin sentinte definitive si irevocabile, sunt Titluri de proprietate , Procese Verbale de punere in posesie, pentru restituirea terenurilor, proprietarii plastesc impozitul pe teren la zi, sunt intabulati in Cartea funciara, au numar cadastral, numar postal – cu toate astea proprietarii nu pot sa-si exercite prerogrativele dreptului de proprietate! Mai nou , statul roman prin administratorul terenului, Ministerul Mediului, concepe alte incalcari ale dreptului de proprietate, Este evident ca astfel de planuri si demersuri ( arie protejata, parc natural, groapa de gunoi, focar de infectie) nu fac decat sa perpetueze incalcarea dreptului de proprietate prin permanetizarea ocuparii terenului
Statul Roman sa cumpere terenul la valoarea de circulatie pe care terenul respectiv ar fi avut-o daca lucrarea existenta asupra sa nu ar fi efectuata! Prin Constitutia Romaniei,Statul Roman stabileste ca: - proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege ; - nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica , cu dreapta si prealabila despagubire.Dreptul de proprietate este principalul drept real ?i de fapt ocup? locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindc? întrune?te în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept ?i anume dreptul de posesiune, dreptul de folosin?? ?i dreptul de dispozi?ie.
Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv ce confer? titularului exercitarea în putere proprie ?i în interes propriu a atributelor de posesie, folosin?? ?i dispozi?ie asupra bunurilor sale
Atribut al dreptului de proprietate, consta in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce a facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste - nerespectarea dretului de proprietate - si ce vor ce vrea sa faca guvernul de astazi si ONG-urile cred daca consultati un avocat - atunci se va numi INFRAC?IUNI CONTRA DEMNIT??II
Art. 220 Tulburarea de posesie
Ocuparea, în întregime sau în parte, f?r? drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, f?r? consim??mântul acestuia
Cati bani ii trebuie unui proprietar sa renunte la proprietatea sa???? Tu poti sa renunti la proprietatea ta?????????!!!
La ministerul mediului zac de 7 ani si asteapta dosarele cu proprietarii de drept http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/05/2012-05-25_Legea_10_situatiedosare_apr2011.pdf
Protocolul aditional semnat la Paris la 20 martie 1952, prevede:
“Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international”.
Dispozitiile art. 44 alin. 1 teza a II-a din Constitutia României prevad ca atât continutul cât si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, iar art. 136 alin. (5) din Constitutie consacra caracterul inviolabil al proprietatii private în conditiile legii organice.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 18:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter