- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Bulgarii scapă de facturile mari. Preţul gazelor naturale în Bulgaria a scăzut cu peste 47% de la 1 noiembrie

02 Nov, 18:04 • Gabriela Andreescu
Bulgaria a aprobat, luni, 31 octombrie, scăderea preţului la gazele naturale cu 47,3%, în urma propunerii care a venit din partea companiei Bulgargaz. Noul tarif a intrat în vigoare începând cu data de 1 noiembrie.
Bulgarii scapă de facturile mari. Preţul gazelor naturale în Bulgaria a scăzut cu peste 47% de la 1 noiembrie

În timp ce politicienii români se întrec în declarații care mai de care mai promițătoare, politicienii bulgari pun în practică promisiunile făcute populației. Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat luni scăderea preţului gazelor naturale cu 47,3%, în urma propunerii furnizorului de gaze Bulgargaz, transmite Novinite, citat de Agerpres.

De la 1 noiembrie, noul preţ al gazelor va fi de 123,47 leva per MWh (sau 63,13 euro per MWh). Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a anunţat Bulgargaz.

În luna octombrie 2022, preţul gazelor în Bulgaria a fost de 233,36 leva per MWh. În același timp, preţul gazelor care urmează să fie livrate în noiembrie pe piața europeană se situează la 130 euro per MWh.

Preţul propus iniţial Bulgargaz a fost de 166 leva/ MWh. Scăderea semnificativă a preţului propus pentru noiembrie a fost determinată de preţurile competitive obţinute de furnizorul de gaze şi de scăderea preţurilor pe piaţa din Europa.

Contractul pe termen lung dintre Bulgaria şi Azerbaidjan a contribuit de asemenea la reducerea preţului gazelor pentru consumatorii bulgari, după finalizarea Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria.

Preţul gazelor naturale în Bulgaria a scăzut cu peste 47% de la 1 noiembrie
Preţul gazelor naturale în Bulgaria a scăzut cu peste 47% de la 1 noiembrie

Noul preţ al gazelor din Bulgaria este semnificativ mai scăzut decât cel care ar fi trebuit plătit Gazprom dacă firma rusă nu ar fi anulat în mod unilateral contractul de livrare, susține Novinite.

Scăderea prețului la gazele naturale este privită în presa din țara vecină ca un efect al desprinderii de Gazprom. Rusia a oprit, la 27 aprilie, gazele către Polonia și Bulgaria. Această țară s-a asigurat însă că va avea gaze naturale în această iarnă încheind un contract cu Azerbaidjan, potrivit presei de la Sofia.

Prețurile de referință ale gazelor naturale din Europa au scăzut luni, 17 octombrie, la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni.

La Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,7% până la 133,89 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday înregistrat după data de 29 iunie.

Scăderea a fost înregistrat în contextul în care Comisia Europeană intenţionează să propună un mecanism temporar pentru a împiedica creşterile extreme de preţuri în tranzacţiile cu derivative prin intermediul unei limite dinamice pentru tranzacţiile care au loc pe hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam, conform bloomberg.com.

Citește și: Bulgaria și România au bătut palma: vor construi un al treilea pod peste Dunăre. Unde va fi amplasat

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult