- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

„Ordonanța trenuleț” majorează salariile de la stat și sumele pentru primării, dar taie din bugetul pentru IMM-uri

14 Mar, 13:10 • Bocioacă Bianca
„Ordonanța trenuleț” a ajuns pe masa guvernului, fiind emisă de Ministerul de Finanțe. Aceasta cuprinde mai multe domenii de activiate, dar cele mai importante prevederi sunt cele legate de salariile la stat și majorarea cheltuielilor din PNDL.
„Ordonanța trenuleț” majorează salariile de la stat și sumele pentru primării, dar taie din bugetul pentru IMM-uri

Ordonanța cu caracter fiscal, emisă de Ministerul Finanțelor, a ajuns pe masa guvernului. Există mai multe domenii cuprinse în ea, dar majoritar se discută despre salariile la stat și majorarea cheltuielilor din Programul de Dezvoltare Rurală, în timp ce pentru programele IMM se taie orice posibiliatte de acoperire a costurilor suplimetare prin garanții, potrivit digi24.ro.

Totodată, ministerele și companiile pierzătoare de stat pot mări de la bugetul național salariile. Și companiile profitabile de stat pot face același lucru, dar numai dacă virează la buget cel puțin jumătate din profit.

Citește și: România, gata să introducă medicina de război. Guvernul prezintă Ordonanța de Urgență

„Ordonanța trenuleț”, principalele prevederi din nota de fundamentare

  • Companiile profitabile de stat livrează cel puțin 50% dividente/vărăsminte la bugetul de stat, cu condiția cp procentul se poate schimba doar în sus.
  • În vederea aplicării politicii salariale de către operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se reglementează ca operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creșteri salariale.
  • pentru operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent și care nu programează pierderi în anul 2024, se reglementează ca în cazuri temeinic justificate, precum realizarea unor investiții cu impact major în menținerea/ dezvoltarea activității economice a acestora, precum și de influența unor factori care nu depind de acțiunea/inacțiunea acestora, să poată fi exceptați de la aplicarea corelației dintre indicele de creștere a câștigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz, prin Memorandum aprobat de Guvern.
  •  De la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, după caz, sau în ultima parte a anului 2024, există posibilitatea ca unii operatori economici (de stat) să acorde creșteri semnificativ mai mari ale cheltuielilor de natură salarială decât indicele mediu de creştere a preţurilor prognozat pentru întreg anul 2024, ei încadrându-se în nivelul aprobat al anului 2024, dar care, în anul următor, vor conduce la o reîntregire a cheltuielior cu salariile superioară indicelui mediu de creştere a preţurilor prognozat pentru anul 2024 (6%). Totodată, se prevăd sancțiuni pentru nerespectarea politicii salariale de către operatorii economici care înregistrează pierderi și/sau plăți restante.
  • Instituirea posibilității Guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10 % din numărul total de posturi aprobate, dacă sunt întrunite cumulativ unele condiții.
  •  Se propune modificarea articolului 1 din Legea nr. 136/2015 pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România, precum și completarea acestuia cu 2 noi alineate. Conform art.1 din lege, suma de 4.500.000 de lei a fost indexată de drept, la începutul fiecărui exercițiu bugetar.
  • Având în vedere succesul de care s-a bucurat Programul social național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității și numeroasele solicitări ale potențialilor beneficiari înscriși deja pe o listă de așteptare, se impune continuarea derulării proiectului și în anul 2024, prin crearea condițiilor pentru asigurarea creditelor de angajament necesare derulării acestui program.
  • Luând în considerare structura activităților desfășurate de operatorii economici din domeniul distribuției/furnizării/transportului de energie electrică și gaze naturale se propune înlocuirea termenului exclusiv, în vederea aplicării excluderii de la plata impozitului minim pe cifra de afaceri / impozitului specific pe cifra de afaceri, cu îndeplinirea condiției prin obținerea unui procent de venituri din aceste activități în total venituri realizate. Acest procent de 95% menține ca activitate principală activitățile reglementate/licențiate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2022 pentru aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare, și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea
    schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, cu modificările și completările ulterioare și luând în considerare că orice prelungire a garanțiilor de stat prin emiterea de acte adiționale la contractele de garantare emise de către administratorii schemelor de ajutor de stat reprezintă în fapt acordarea unui ajutor de stat nou, pentru care nu mai există bază legală europeană și națională în vigoare, se impune completarea acestei ordonanțe în sensul exceptării de la aplicare a creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de
    garantare menționate mai sus.
  • Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cel care se ocupă de PNDL, programul de stat care dă de la buget bani pentru autoritățile locale, se va muta probabil la Camera Deputatilor, care prin această OUG va asigura , corespunzator cotei din imobilul aflat in administrarea acestuia, utilitatile necesare functionarii corespunzatoare, de la data protocolului de predare-preluare.

Citește și: Schimbări majore pentru cei care vor să se mute în locuințe noi. Ordonanța „Trenuleț” afectează mii de români