REAL ESTATE

Cum incepe 2012 in imobiliare: Lipsa spatiilor nou construite, ritm lent al tranzactiilor

20 decembrie 2011, ora 00:03, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Office-Fit-Out7.jpg
Inceputul lui 2012 va fi marcat de lipsa spatiilor nou construite si ritmul lent al tranzactiilor, ca orice inceput de an, pe piata de birouri, fiind o perioada dedicata in special pentru finalizarea planurilor si bugetelor pentru anul in curs, au spus, pentru DailyBusiness.ro, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.

ôIn plus insa, avem de a face cu trei factori macroeconomici care vor influenta actiunile actorilor mari de pe piata imobiliara: inceperea rambursarii ratelor catre FMI, inasprirea conditiilor de acordare a creditelor si dificultatea realizarii unor predictii, chiar si pe termen mediu, din cauza crizei datoriilor suverane si a posibilelor consecinte ale acesteiaö, spun oficialii firmei de consultanta imobiliara.

Ei au adaugat ca toate aceste aspecte vor conduce catre mentinerea chiriilor birourilor la acelasi nivel comparativ cu inceputul lui 2011, chiar cu o usoara tendinta de scadere.

In 2011, pe piata spatiilor de birouri s-a evidentiat o evolutie pozitiva, concretizata in cresterea numarului de tranzactii si a volumului de spatii inchiriate. Aceasta evolutie este rezultatul mentinerii unui nivel atractiv al chiriilor, dublat de o serie de facilitati acordate chiriasilor.

In plus, spectrul diminuarii ratei de neocupare in cladirile amplasate in zone atractive a determinat chiriasii sa incheie tranzactii atat de inchiriere, cat si de pre-inchiriere, aspect demn de mentionat, avand in vedere ca acest tip de tranzactii era aproape inexistent in ultimele 18 luni, spun reprezentantii BNP Paribas Real Estate.

In prima jumatate a anului 2011, au fost inchiriati aproximativ 135.000 metri patrati, comparativ cu 105.000 mp inchiriati in perioada similara din 2010. Evolutia crescatoare care marcheaza activitatea de inchiriere s-a mentinut si in trimestrul trei, atingand 90.000 mp, cel mai mare volum trimestrial inchiriat de la inceputul crizei, din trimestrul al doilea din á2008, potrivit datelor BNP Paribas Real Estate.

ôDupa perioade dominate de corectii descrescatoare ale chiriilor solicitate si implicit ale celor contractuale, proprietarii si chiriasii par a fi ajuns la un punct consensual reflectat de stabilizarea chiriilor in ultimele 3 luni. In cel de-al doilea semestru din 2011, chiria medie pentru spatiile de birouri clasa A variaza intre 16-18 euro/mp pe luna, in timp ce pentru cladirile clasa B situate in zone atractive (proximitate de zona centrala, acces facil la transportul urban, in special metrou) variaza intre 12-15 euro/mp pe lunaö, mai spun specialistii BNP Paribas Real Estate. á

Nivelul chiriei pentru zonele periferice variaza in general intre 8-10 euro/mp pe luna pentru birourile situate in extremitatea nordica a Bucurestiului si intre 9-111 euro/mp pe luna, pentru cele situate in zonele de vest.


Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 10:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter