REAL ESTATE

Zone din Nordul Bucurestiului care se vor dezvolta cel mai rapid in urmatorii doi ani

02 mai 2017, ora 12:29 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Nordis_apartament_inchiriat_lux.jpg
Zeci de ansambluri de locuințe se află în diverse stadii de avizare și lucru în zonele premium și middle class. Cele mai multe se vor construi în zonele unde au apărut noi factori de interes, precum Barbu Văcărescu - Floreasca, unde au fost date în folosință multe clădiri de birouri sau Bucureștii Noi – Sisești - Băneasa, unde infrastructura s-a îmbunătățit.

Factorii care determină ritmul actual de dezvoltare al unei zone sunt numărul de terenuri libere, aflate la vânzare sau în curs de obținere de avize, concurența în rândul ansamblurilor aflate în construcție și, mai nou, ușurința obținerii unei autorizații de construire pentru acea zonă. 

D
acă în zonele cu puține construcții, precum Băneasa - Sisești sau Străulesti autorizația de construire a unui bloc sau ansamblu de mari dimensiuni se obține în circa 6-12 luni, în zonele Primăverii, Kiseleff sau Dorobanți Capitale obținerea autorizației pentru un bloc cu patru etaje poate trece de doi ani, de exemplu, în funcție de etapele premergătoare solicitate de către autorități (PUZ, PUD, etc).

Pe lângă faptul că în zonele exclusiviste Primăverii, Kiseleff sau Victoriei terenurile sunt foarte mici și puține, iar prețurile lor trec uneori și de 2.000-3.000 euro/mp, investitorii au început să își ia în calcul și durata și demersurile obținerii autorizației de construire, care se regăsesc și ele în prețul final al apartamentelor construite în aceste zone.„Prețul unui teren poate fi semnificativ mai mare într-o zonă premium, de exemplu în zonele Primăverii, Dorobanți-Capitale sau Kiseleff-Aviatorilor prețul poate ajunge și la 3.000 euro/mp, incidența costului terenului fiind semnificativă în acest caz în prețul final de vânzare. Pentru zona Herăstrău, prețul pentru teren este între 1.000-1.200 euro/mp, iar dacă mergem mai spre Nord, în zonele Băneasa sau Pipera aici prețul este între 300-500 euro/mp, având o variație în funcție de suprafață și locație exactă ”, declară Florin Poștoacă, Managerul Departamentului de Investiții din cadrul Nordis.  

TOP zone unde se vor construi cele mai multe apartamente noi în 2017-2019

1.      Zona Băneasa – Sisești - Șos. Gh. Ionescu Sisești 2

.
      Zona Barbu Văcărescu - Floreasca

3.      Zona Pipera

4.      Zona Aviației – Băneasa

5.      Șoseaua Nordului - Herăstrău  

Zonele de lux Piața Victoriei, Dorobanți și Primăverii, situate între Guvern și Parcul Herăstrău sunt aproape închise, aici fiind disponibile la vânzare foarte puține terenuri. În lucru sunt mai multe ansambluri elitiste, tip boutique, construite pe terenuri mici, cu număr mic de apartamente, care au însă suprafețe mari, de la 90 mp pentru 2 camere și până la penthouse-uri de 200-300 mp. 

Prețurile pentru astfel de apartamente pornesc de la 3.000 euro/mp construit. Pentru cele de două camere pornesc de la 1.900 euro/mp și ajung la 4.000 euro/mp construit, în cazul apartamentelor tip penthouse.    

Dezvoltarea construcțiilor noi rezidențiale în zonele din Nordul Capitalei (sursă: Nordis)
Zona Preț actual locuințe noi (euro/mp) Număr ansambluri noi în construcție și/sau vânzare Tendință număr ansambluri noi 2016, față de anii anteriori Tendință număr ansambluri noi 2017-2018 Terenuri libere/ de  vânzare Suprafețe locuințe aflate la vânzare/în plan
Băneasa-Sisești- Bucureștii Noi   1.300-1.900 15 60-300
Barbu Văcărescu-Floreasca, planul doi   2.700 5 40-200
Zona Pipera   1.450-2.200 16 70-280
Aviației – Băneasa   1.300-1800 6 70-240
Șoseaua Nordului-Herăstrău   1.500-4.000 10 70-400
Piața Victoriei, Dorobanți, Primăverii 3.100 3 90-300
Domenii, Romexpo 2.400 8 40-212


La polul opus sunt zonele
Băneasa-Sisești și Bucureștii Noi, unde crește pe zi ce trece numărul terenurilor aflate la vânzare și al ansamblurilor rezidențiale aflate în diverse stadii de avizare sau lucru. În ultimii ani, infrastructura s-a îmbunătățit constant: Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești a fost lărgită la patru benzi și au apărut stații noi de metrou sau sunt în plan pentru următorii ani.


Investitorii care aveau în plan această zonă, amorțiți de perioada crizei, revin cu planuri de viitor.
Ca urmare, în aceste zone se construiesc sau se vor construi ansambluri rezidențiale de diverse dimensiuni, de la cele boutique, aflate în la capătul dinspre Băneasa al Șoselei Gheorghe Ionescu Sisești, până la ansambluri cu sute de apartamente, aflate în zona Bucureștii Noi, Chitila, Pod Constanța.  

Zona care se menține atât în preferințele cumpărătorilor, cât și ai dezvoltatorilor este zona Șoseaua Nordului Herăstrău, unde numărul terenurilor libere scade însă simțitor și unde s-au descoperit și niște situri arheologice, care îngreunează procesul de autorizare. În 2016 și 2017 a crescut foarte mult numărul de ansamblurilor rezidențiale în lucru, de mici, dar și de mari dimensiuni, în avizare mai fiind încă un număr semnificativ de proiecte.   Prețurile pentru apartamente în Șoseaua Nordului Herăstrău pornesc de la 1.500 Euro/mp construit și sunt în creștere ușoară, deoarece proiectele bune, cu facilități și prețuri competitive au fost deja precontractate.  

O zonă unde s-a construit mult și până în 2013 și în ultimii ani, dar unde vânzările au stagnat este Pipera. Numărul proiectelor la vânzare este mare, dar și a terenurilor disponibile, urmând a se anunța noi proiecte după ce piața le va absorbi pe cele existente.   În planul doi al zonei de birouri cu zgârie nori Barbu Văcărescu- Floreasca se construiesc apartamente. Cel mai mare proiect imobiliar din zonă are în plan 1.500 apartamente.  

În zona Barbu Văcărescu-Floreasca, numărul ansamblurilor anunțate în a doua parte a lui 2016 și începutul lui 2017 a crescut simțitor. Aici se construiesc apartamente cu suprafețe cuprinse între 40 si 200 mp și prețuri în medie de 2.700 euro/ mp. În viitor însă numărul terenurilor va scădea, urmând ca zona de interes, atât rezidențială, cât și a clădirilor office, să se extindă către Pipera si Cartierul Tei”, estimează Florin Poștoacă, Managerul Departamentului de Investiții din cadrul Nordis.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 01:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter