- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Ministerul Transporturilor va aloca 90 mil. euro pentru reabilitarea a 22 de gari

28 Jun, 14:46 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Transporturilor va folosi in perioada 2007-2013, o suma de 90 milioane de euro, dintr-un buget total de 5,7 mld. euro, pentru reabilitarea a 22 de statii de cale ferata, au declarat reprezentantii ministerului.
Ministerul Transporturilor va aloca 90 mil. euro pentru reabilitarea a 22 de gari

Cu fonduri de la stat si finantare europeana ar putea fi modenizate garile Satu Mare, Zalau, Baia Mare, Botosani, Bistrita, Targu Mures, Miercurea Ciuc, Vaslui, Targu Neamt, Deva, Sfantu Gheorghe, Resita, Targu Jiu, Ramnicu Valcea, Slatina, Pitesti, Targoviste, Alexandria, Giurgiu, Calarasi, Slobozia si Braila.

La sfarsitul lunii mai, secretarul de stat Tanczos Barna, a declarat ca administratiile aeroportuare vor beneficia, in perioada 2007-2013, de 65 milioane euro din fondurile europene, iar dupa aprobarea, la sfarsitul lunii iunie, a Programului Operational Sectoriale pentru Transporturi (POS-T), vor fi stabilite criteriile de selectie a proiectelor.

Acestea vor viza mai ales modernizarea pistelor, sistemele de semnalizare, precum si structurile conexe aeroportuare. Fondurile vor putea fi accesate pentru dezvoltarea infrastructurii a 17 aeroporturi din care patru se afla in administrarea Ministerului Transporturilor.

Potrivit reprezentantilor ministerului, bugetul alocat, in urmatorii sapte ani, pentru constructia de autostrazi din totalul fondurilor structurale este de 1,625 miliarde euro, relateaza NewsIn.

Astfel, Ministerul Transporturilor (MT) are in plan realizarea a patru sectiuni de autostrada, respectiv Nadlac-Arad, Orastie-Sibiu, Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva.

Pentru variantele ocolitoare vor fi alocati 32 milioane de euro. MT a propus 12 proiecte, respectiv centurile Adjud, Dej, Buftea, Mangalia, Mihailesti, Craiova Sud, Filiasi, Targu Frumos, Budesti, Falticeni, Pucioasa si Targu Jiu.

Din estimarile ministerului, in 2007 vor fi alocati numai 100 milioane euro, bani care vor fi folositi pentru anumite proiecte rutiere si pentru pregatirea studiilor de fezabilitate, proiectelor de executie sau a licitatiilor.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor sustin ca aceste proiecte nu sunt definitive, lista putand fi modificata in cazul in care exista alte obiective de infrastructura al caror grad de pregatire este corespunzator, mai exact au studiile de fezabilitate, proiectele de executia sau documentatia de licitatie pregatita.

Beneficiarii banilor europeni vor fi Compania de Autostrazi, CFR, CFR Calatori, administratiile aeroportuare si cele ale porturilor. Astfel, pentru transporturi se vor aloca aproximativ 5,7 miliarde euro din care 4,56 miliarde euro bani de la Uniunea Europeana, restul reprezentand contributia Romaniei.

Cea mai mare parte a fondurilor respectiv 60% va fi folosita pentru axa prioritara 1, care vizeaza dezvoltarea unui sistem de transport legat de retelele de drumuri si autostrazi ale Uniunii Europene.

De asemenea, 34% din fonduri vor fi destinate modernizarii si dezvoltarii infrastructurii nationale, aici fiind incluse si proiectele pentru modernizarea aeroporturilor.