- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

O companie hoteliera greceasca vizeaza Bucurestiul pentru un amplasament de 250 de camere

06 Mar, 00:01 • elena.olteanu
Dimitris Karavassilis, general manager al hotelului de 5 stele Egnatia Grand din Alexandroupolis (Grecia), a comentat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro efectele crizei asupra afacerilor din industria hoteliera si a expus planurile companiei de a investi in Romania.
O companie hoteliera greceasca vizeaza Bucurestiul pentru un amplasament de 250 de camere

Hotelul se afla in portofoliul companiei Daskalantonakis Group, axata atat pe dezvoltarea hotelurilor de business, cat si de leisure.

DB: Cate hoteluri are in portofoliu compania si in ce tari?
DK: In Grecia detinem 34 de hoteluri functionale, iar in constructie inca unul. Apoi mai avem cate unul in Bulgaria, Ungaria si Serbia. De asemenea, vom deschide unul la vara, in Turcia. Planurile noastre sunt de a deschide si in Bucuresti o unitate hoteliera de business.

DB:Cand intentionati sa demarati investitia in Romania?
DK: Am inceput acum cativa ani sa cautam o proprietate potrivita pentru acest viitor hotel. Dupa ce vom avea o imagine mai clara a ceea ce se intampla pe piata, vom demara si investitiile in Bucuresti. E posibil ca actuala criza economica sa ne determine sa amanam putin planurile de investitii.

[quote]Anul acesta vor calatori cei cu bani si cred ca romanii au bani[/quote]
DB: De ce ati ales Bucurestiul?
DK: Am vazut ca este un oras unde se deruleaza multe afaceri interesante. Credem ca in urmatorii 5-6 ani, dupa ce economia din Europa se va redresa, Romania va progresa mult. Apoi, este o tara amplasata intr-o zona geografica foarte importanta pentru business-uri.

DB: Puteti estima o valoare a investitiilor pe care intentionati sa le derulati in Romania?
DK: Nu pot inca, pentru ca va depinde foarte mult de pretul proprietarilor in momentul in care le vom achizitiona.

[quote]In Grecia, criza nu a inceput inca[/quote]
DB: V-ati gandit sa achizitionati anul acesta, cand preturile sunt mai mici fata de anul trecut?
DK: In compania noastra exista o echipa care se ocupa de analiza pietei de real estate si sunt sigur ca daca se va ivi o oportunitate, vom achizitiona. Ni s-a oferit ocazia sa cumparam proprietati pana acum in Bucuresti, insa erau prea mici. In primul rand, nu ne intereseaza terenuri, ci cladiri. Tintim spre proprietati unde vom putea avea o capacitate de cazare de cel putin 250 de camere.

DB: Cat de afectat este sectorul turistic de actuala criza economica?
DK: Criza economica nu afecteaza numai afacerile hoteliere, dupa cum prea bine se stie, ci toate afacerile. Vedem mari companii, sistemele bancare care au probleme. Sectorul turismului este in stransa legatura cu toate afacerile. Daca business-urile, in general, nu merg, persoanele vor apela din ce in ce mai putin la sectorul turistic, in special la cel de afaceri. Nu va fi usor deloc in aceasta perioada si cred ca va trebui cativa ani pentru a se reface situatia.

DB: Cum se resimte criza economica in industria turismului din Grecia?
DK: In Grecia, criza economica nu a inceput inca. La vara ne putem da seama exact de ceea ce se va intampla, vom vedea atunci cum va reactiona industria turismului si in general economia.

DB: Cati turisti romani au sosit anul trecut in Egnatia Hotel?
DK: In 2008, turistii romani au reprezentat sub 1% din total. Un motiv ar fi drumurile de calitate slaba, intre Romania si Grecia. De curand, compania Sky Express a inaugurat cursa Alexandroupolis-Bucuresti si retur, lucru care va ajuta atat sectorul turistic de aici, cat si oamenii de afaceri greci care vor sa plece in Romania si invers.

[quote]Asteptam o crestere de pana la 5% a numarului de turisti romani la Egnatia Hotel in 2009[/quote]
DB: Credeti ca dupa ce aceasta companie a intrat pe piata, procentul turistilor din hotel va creste?
DK: Cu siguranta va creste si ne asteptam anul acesta la un procent de 4-5 % din total. Iar daca aceasta cursa va continua activitatea, in 2010 vom inregistra un procent si mai mare. Sa calatoresti in afara tarii tale este o experienta. Toata lumea vrea sa traiasca o astfel de experienta, numai ca oamenii care vor calatori anul acesta vor fi cei cu bani, si credem ca romanii au bani.

DB: Care a fost gradul de ocupare al hotelului in 2008?
DK: Am avut 78% pe intreg anul, iar majoritatea turistilor au fost din Grecia, Turcia, Bulgaria.

DB: Care a fost cifra de afaceri a companiei in 2008, in comparatie cu anul precedent, si ce estimati pentru acest an?
DK: In 2007 am inregistrat circa 70 milioane de euro. In 2008 ne asteptam la o crestere, insa calculele nu au fost inca definitivate. Ramane de vazut ce se va intampla anul acesta, unul important pentru toata lumea.