- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Vanatoarea de antichitati pentru mobilarea hotelului Continental a costat 1 milion de euro

27 Jan, 15:54 • cristina.mihai
Radu Enache, proprietarul hotelului Grand Continental de pe Calea Victoriei, s-a implicat direct in licitatii si a cheltuit 1 milion de euro pentru a cumpara mobilier si decoratiuni antice pe care sa le amplaseze in hotelul a carui modernizare s-a incheiat in decembrie, dupa 4 ani de lucrari. Cel mai scump obiect de mobilier achizitionat este un birou din lemn de trandafir si lamai, de 25.000 de euro.
Vanatoarea de antichitati pentru mobilarea hotelului Continental a costat 1 milion de euro

Designul interior si alegerea acestor obiecte a fost planuita minutios timp de 4 ani, spune Enache. El a achizitionat circa jumatate din mobilierul necesar hotelului, cealalta jumatate, de asemenea mobilier antic, ramanand neschimbata.
[gallery:27]
Obiectele cumparate apartin mai multor stiluri, de la baroc, la renascentist, si au fost alese de la foste resedinte nobiliare si targuri de antichitati din Italia, dar si de la casa de licitatii Dorotheum din Viena.

„In ultimii doi ani, am mers aproape lunar la licitatii in strainatate. Majoritatea obiectelor au fost achizitionate din Viena si Italia. Am mers si la Paris, dar acolo sunt mult mai scumpe”, a spus Daniela Mirea, unul din arhitectii hotelului.

Mirea a mai spus ca cel mai scump obiect achizitionat la licitatie este un birou din lemn de trandafir si lamai, aflat in una din cele 6 sali de conferinta ale hotelului, care a costat circa 25.000 euro.

Vanatoarea de antichitati a fost dusa concomitent cu „lupta” pentru obtinerea avizelor, care a durat 2 ani, iar apoi cu lucrarile propriu-zise de constructie.

La finalul anului trecut, hotelul, care functioneaza sub acest brand din 1893, s-a redeschis, dupa o investitie totala de 8,5 mil. euro. Grupul hotelier Continental va opera prin contract de concesiune aceasta unitate pentru urmatorii 20 ani, iar in primul an de activitatea au fost bugetate venituri de 2,5 mil. euro la un grad de ocupare estimat la 60%.

Grupul hotelier a semnat contractul de concesiune cu fundatia Elias, proprietarul cladirii, pe 25 ani, din care circa 5 au fost „pierduti” cu investitiile. Fundatia va primi anual o „suma fixa” din partea grupului hotelier. Enache nu a dorit sa precizeze valoarea acestei sume, subliniind insa ca nu va fi un procent din cifra de afaceri.

In luna decembrie, hotelul a inregistrat un grad de ocupare de 36%, majoritatea clientilor fiind turisti de afaceri.

Hotelul are o capacitate de 53 de camere si 6 apartamente. Cel mai mare tarif este de aproape 1.000 euro pe noapte, cu mic dejun inclus. Capacitatea mica de cazare a determinat si esuarea negocierilor dintre Continental si brandul hotelier Kempinski, care ar fi dorit sa opereze unitatea in urma cu cativa ani.

Hotelul cuprinde un restaurant de lux, unul cu specific balcanic, un bar englezesc si, de la 1 februarie, si o cofetarie.