- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Vasilescu, FPTR: Agentiile de turism nu vor avea venituri mai mari in 2009

11 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, a vorbit, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, despre scaderile numarului de turisti din Romania din ultimele luni, segmentele cele mai afectate de criza si evolutia pietei in acest context.
Vasilescu, FPTR: Agentiile de turism nu vor avea venituri mai mari in 2009

DailyBusiness.ro

: Cand a inceput sa se manifeste criza in turismul romanesc?
Daniel Vasilescu: La sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie 2008, a inceput sa se resimta criza si in turism, asa ca nu au mai fost inregistrate cresteri. Spre exemplu pe turismul montan in decembrie si ianuarie, ca urmare a crizei, dar si a lipsei zapezii, gradul de ocupare a fost mai scazut decat in aceeasi perioada a anului precedent.

DB:Care au fost cele mai afectate segmente de pe piata de turism?
DV: In opinia mea, cele mai afectate segmente sunt cel al turismului montan si cel de business. In luna decembrie 2008 si ianuarie 2009 numarul turistilor de pe Valea Prahovei a scazut cu pana in 10%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in celelalte statiuni scaderea a fost de pana in 12%. Asa cum am mai spus, aceasta scadere nu a fost determinata doar de criza, ci si de lipsa zapezii, asa ca avalansa de turisti care veneau in Romania din Rusia, Ucraina sau Republica Moldova a fost stavilita anul acesta.

DB: Cum a evoluat numarul turistilor de business la inceput de an?
DV:In mod obisnuit, dupa 15 ianuarie incepea afluxul oamenilor de afaceri care calatoreau in Capitala sau alte orase mari din Romania. Luna trecuta, numarul oamenilor de afaceri care au vizitat Romania a scazut cu 20% fata de ianuarie 2008 in Capitala, si cu circa 15% la nivelul intregii tari.

DB: Cum se manifesta criza in momentul de fata?
DV: Turismul stagneaza in prezent, pentru ca trecem printr-o perioada nesigura. Acum este o perioada moarta si nu stim ce se va intampla, pe de o parte si pentru ca cei care ar fi putut lua decizii nu au facut-o inca.

DB: La ce va referiti?
DV: Vorbesc de institutiile de stat care nu au avut gata pana acum bugetele pe anul acesta pentru a lua hotarari cu privire la training-uri sau alte tipuri de evenimente pe care le pot organiza in aceasta perioada de extrasezon. Aceeasi situatie este valabila si pentru companiile private, pentru ca in acest moment motoarele economiei inca nu au pornit si este greu de spus cand vor porni si la ce turatie vor merge.

DB: Pe piata de evenimente corporate situatia este nesigura. Cum stau lucrurile pe segmentul de leisure, va fi afectat numarul romanilor care pleaca in vacanta?
DV:Cu siguranta numarul turistilor romani care pleaca in vacanta va fi afectat, pentru ca acestia isi vor recalcula bugetele si este posibil sa renunte la vacante pentru a-si crea o stare mai stabila, asa ca mi-e greu sa cred ca vom mai inregistra cresteri. Acum vorbesc de turismul de masa, pentru ca sunt si persoane care nu sunt afectate de criza.

DB: Prin urmare, este de asteptat sa scada veniturile totale ale agentiilor de turism?
DV: Agentiile de turism nu vor inregistra anul acesta venituri mai mari decat in 2008. Dupa cum se intrevad acum lucrurile, veniturile vor fi mai mici, insa este greu de estimat pentru ca suntem abia inceputul anului.

DB: Multe hoteluri au anuntat ca se vor orienta spre segmentul de leisure anul acesta. Va creste acest segment in opinia dumneavostra, avand in vedere ca Bucurestiul nu este un oras de vacanta?
DV: Nu cred ca acest segment va fi in ascensiune anul acesta in Capitala, poate mai tarziu, pentru ca desi exista obiective turistice de vizitat in Capitala, acestea nu pot fi vazute inca, din cauza problemelor de infrastructura si circulatie ale orasului.

DB: De ce credeti ca in programul de Inscrieri Timpurii s-au inscris in principal unitati de 4 si 5 stele (detalii despre program)?
DV: Intr-adevar, din cele 73 de hoteluri inscrise in program pana acum (10 februarie-n.r.) majoritatea sunt hoteluri de 4 si 5 stele, pentru ca hotelurile de 2 si 3 stele pastreaza camerele pentru turistii care vin prin sindicate. In urmatoarele saptamani se vor lamuri lucrurile in ceea ce priveste turistii care vin prin sidicat. In ceea ce priveste numarul de hoteluri din program, acesta va creste cu siguranta pentru ca nu exista un termen limita de inscriere.

DB: Cum vedeti in general piata de turism romaneasca in 2009?
DV: La nivel de venituri totale din turism, consider ca piata va fi cel putin egala cu cea din 2008, pentru ca suprinzator unele hoteluri au marit tarifele, si in plus capacitatea de cazare va creste. Ca numar de turisti, vad insa o scadere anul acesta.