BURSE

Milioane de romani ar putea fi datori la stat fara sa stie

10 octombrie 2013, ora 16:03, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
555-mare.jpg
Mai multe milioane de romani au fost pusi anul acesta in fata unui nou paradox fiscal: pentru simplu fapt ca au statut de actionar la un SIF, care a repartizat dividende, sunt datori cu 44 de lei catre Casa Asigurarilor de Sanatate. O plata pe care nici nu stiu ca o au de facut, pentru o suma pe care cei mai multi dintre ei nu au incasat-o si nici nu stiu ca o au de incasat.

Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT) a fost sesizata, recent, in legatura cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende asupra acelora care au calitatea de actionar la cele 5 Societati de Investitii Financiare, obtinuta prin programele de privatizare in masa.

Detinerile de actiuni dobandite prin aceste programe sunt foarte mici, iar conform datelor furnizate de SIF Moldova, exista circa 5,5 milioane de actionari care au dreptul la un dividend net in valoare de sub 5 lei/actionar in 2013, se arata intr-un comunicat transmis de ARSIT.

Pentru aceste dividende, indiferent la cat se cifreaza ele per actionar, SIF-urile au obligatia de a plati la buget impozitul pentru venituri, indiferent daca sumele respective sunt platite efectiv actionarilor sau nu.Actionarii, la randul lor, au de asemenea de achitat taxe in consecinta, indiferent daca si-au incasat sau nu dividendele.

Ca urmare, in 2013 ANAF a transmis in consecinta informatiile catre Casele de Sanatate, iar acei actionari pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de CNAS, pentru CASS aferent acestor venituri.

Chiar si in cazul unui venit sub 5 lei, calculul se face, insa, la un salariu minim pe economie lunar. Deciziile de impunere stabileau debite de plata, dar si dobanzi si penalitati pentru neplata acestora la timp.

Asa se face ca un numar semnificativ de romani au de plata, in 2013, un impozit de 44 lei, pentru o suma de 5 lei pe care posibil sa nu o fi incasat, spun reprezentantii ARSIT.

In consecinta, ARSIT a trimis o scrisoare catre ANAF, sesizand aspectele mai sus mentionate si a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sanatate si reanalizarea acestora, precum si o modificare legislativa. Textul integral al scrisoriipoate fi accesat aici.

De asemenea, pentru a avea o imagine cat mai exacta asupra numarului de persone care se afla in aceasta situatie in 2013 in Romania, ARSIT a adresat, in baza Legii 544/2001 privind accesul la informatii publice, o cerere si catre Casa Nationala Asigurarilor de Santate, respectiv Casele Judetene de Sanatate. Solicitarile pe aceasta tema nu au primit decat raspunsuri partiale din partea oficialitatilor pana la data de 10 octombrie 2013.

Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), membra a Taxpayers Association of Europe (Asociatia Contribuabililor din Europa, este o organizatie non-profit, care s-a infiintat din dorinta de a reprezenta vocea contribuabilului roman in relatia cu autoritatile statului. ARSIT a implinit, in septembrie 2013, un an de prezenta activa in Romania.

Citeste si: Romanii, mai saraci in 2013. Averea medie a scazut semnificativ
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
11/10/2013 13:30
Institutii de stat pline de im.be.c.ili care functioneaza pe baza unei legislatii stufoase si ostile cetateanului si oricarei initiative private . Netotii astia sint in stare sa puna taxe si impozite pe tot ce misca in tara asta ca sa faca bani la un buget pe care nu il pot controla ca cetatean si nu le pot cere socoteala celor ce il administreaza in favoarea clientelei politice si de cumetrie . Voi cei care conduceti ( ori aveti impresia ca faceti asta ) sinteti o rusine pentru mine .
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 23 Mai 2019, 00:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter