FINANTE-BANCI

Daunele morale dau batai de cap asiguratorilor: Despagubiri tot mai mari, incasari mai mici

21 decembrie 2011, ora 00:05, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
masina-RCA+mare.jpg
Daca in urma cu 2-3 ani, cererile de daune morale pentru decese si vatamari corporale provocate in urma unor accidente auto erau nesemnificative, in 2011 numarul si valoarea acestora a crescut. Vezi ce factori au dus la aceasta crestere si care sunt efectele asupra companiilor de asigurari.


In aceste cazuri companiile de asigurari platesc tot mai multe daune cu valori apropiate de 1 milion de euro, ceea ce afecteaza rezultatele financiare ale acestora, in conditiile in care politele RCA au scazut considerabil in acest an, iar daunele sunt in crestere.

Conform CSA, la nivelul intregii piete, prima de asigurare medie anualizata RCA, inregistrata in primele noua luni ale acestui an, a fost de 472 lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand valoarea primei medii a fost de 621 lei.

De ce au crescut cererile de daune morale"Cel mai important factor este cel al cresterii nivelului de educare si informare a clientilor si pagubitilor, corelat cu apritia pe piata a unor societati de avocatura care au inceput sa se specializeze in instrumentarea unor astfel de litiigii in instanta", a declarat Gheorghe Grad, directorul general al SRBA - Broker de Asigurare si Reasigurare.

"Nu lipsite de influenta sunt si cazurile accidentelor mai celebre, ca sa le numesc asa, care sunt dezbatute pe larg in emisiuni TV cu mare rating si unde componentele 'asigurare si despagubire' sunt firesc invocate si analizate pe toate fetele", a adaugat Grad.

Din punct de vedere valoric, Grad se asteapta la o crestere fireasca a valorii daunelor achitate pe aceasta componenta in acest an, fata de 2010.

"Evolutia daunelor morale in caz de vatamari corporale si deces in cazul accidentelor rutiere soldate cu victime a suferit o crestere considerabila in 2011, deoarece a crescut si valoarea maxima ce poate fi despagubita de catre polita obligatorie de raspundere civila auto", a declarat Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker.

In 2011 a crescut plafonul maxim de despagubire la 3,5 milioane de euro, fata de cel din 2010 care s-a ridicat la nivelul de 2,5 milioane de euro.

"De asemenea, au aparut case de avocatura care s-au specializat in obtinerea despagubirilor materiale si morale rezultate in urma accidentelor ce au ca urmare vatamarea corporala si decesul. Acestea se ofera sa reprezinte partea vatamata, iar onorariul se va plati doar daca procesul se castiga si acesta va reprezenta procent din depagubirea platita de catre societatea de asigurari", a adaugat Viorel Vasile.

Cum ii afecteaza pe asiguratori

Efectul acestor despagubiri se vede in rezultatele financiare ale companiilor de asigurari, in conditiile in care daunele sunt tot mai mari, iar incasarile mai mici.

"Cresterea cuantumului acestor daune ar trebui sa se regaseasca in ajustarea adecvata a primelor de asigurari, dar din pacate la noi situatia este inversa. De 2 ani cresc limitele de raspundere, creste valoarea daunelor platite iar primele de asigurare pe RCA scad", a spus Gheorghe Grad.

"Explicatia este, desigur, una greu de gasit si acceptat, iar argumentul comercial al cotei de piata nu ar mai trebui sa fie cel care sa dicteze preturile, insa noi suntem obisnuiti cu lucrurile mai putin normale, ca sa le numesc asa", a adaugat seful SRBA.

Care ar fi solutia?

Liviu Stoicescu, membru in Directoratul Omniasig Vienna Insurance Group, a declarat ca este un sustinator al cresterii tarifelor la politele RCA.

"Tarifele, comparativ cu Uniunea Europeana, sunt extrem de mici. Parerea mea este ca o prima medie de peste 200 de euro ne-ar aduce la un break-even din cauza ca vatamarile corporale au crescut", a spus Stoicescu.

Acesta este de parere ca societatile de asigurari nu pot sustine despagubiri de peste 500.000 de euro pe acest segment cu prime RCA de 70-80 de euro.

"Societatile de asigurare vor fi afectate de cresterea pentru plata despagubirlor pentru daunele morale si vor fi nevoite sa majoreze preturile pentru politele RCA, deci cu siguranta incepand cu anul 2012 vom plati politele obligatorii de raspundere civila auto cu cel putin 20% mai mult, iar o consecinta directa a acestui fapt vor fi cresterea sumelor despagubite pentru daunele morale in caz de vatamari corporale si deces", a mentionat oficialul Safety Broker.

Totodata, brokerii din piata sunt de parere ca prima minima la asigurarile RCA - segment care detine peste 37% din volumul total de subscrieri pe asigurari generale - ar trebui sa ajunga la un nivel de 160-180 de euro pentru a putea acoperi daunele dar si cheltuielile asiguratorilor.

Ei au adaugat ca toti asiguratorii care vand in prezent sub acest nivel inregistreaza pierderi pe segmentul RCA.

Despagubirile acordate pentru vatamari corporale reprezinta o problema importanta a pietei de RCA. Reprezentantii asiguratorilor au aratat ca ponderea despagubirilor acordate pentru vatamari corporale in total daune platite tinde sa ajunga spre 50% in cazul unor companii, iar acest lucru ar trebui sa conduca la cresterea tarifelor RCA. Cu atat mai mult cu cat limitele de raspunere pe polita RCA vor creste in 2012.

Despagubiri de pana la 5 mil. euro

Incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european. Astfel, pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1 milion de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

De asemenea, pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5 milioane de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

"Limitele sunt foarte generoase pentru ca in Europa sunt alte nivele de trai si ele sunt puse in situatia unui accident colectiv, astfel incat sa poata fi despagubite rezonabil mai multe victime produse intr-un accident", a spus Liviu Stoicescu, membru in Directoratul Omniasig Vienna Insurance Group.

Nu se poate da unei singure persoane o despagubire de 5 milioane de euro. Aceasta poate fi platita numai pentru mai multe victime, de exemplu in urma unui accident de tren sau autocar, etc, unde pot fi zeci de victime.

Conform jucatorilor din piata, de cele mai multe ori despagubirile acordate in Romania sunt "exagerate".

Exemple de daune

Cea mai mare dauna RCA platita pana in prezent in Romania de un asigurator a fost de 1 milion de euro (4,1 miliarde de lei), achitata in 2011 de Ardaf, devenita acum Generali Romania, dupa fuziunea cu societatea Generali Asigurari.

Si oficialul Omniasig a precizat ca societatea a platit mai multe daune pentru vatamari corporale cu valori de circa 500.000-600.000 euro.

De asemenea, cele mai mari daune pentru deces si vatamari corporale platite in primele 11 luni din 2011 de catre Uniqa Asigurari au fost de: 867.187 lei, 794.427 lei, respectiv 570.908 lei.

"Daunele pe vatamari corporale sunt din ce in ce mai mari si din cauza ca limitele au crescut de la un an la altul", a spus Florin Golovatic, presedintele directoratului si CEO al companiei Uniqa Asigurari.

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primele noua luni din 2011 un volum de prime brute subscrise de 6,08 miliarde de lei, in scadere cu 3,71% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reducerea fiind atenuata de cresterea asigurarilor de viata si de locuinte, conform datelor provizorii publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In acelasi timp, companiile de asigurari din Romania au platit indemnizatii brute in valoare totala (asigurari generale si de viata) de 3,36 miliarde lei, cu 8,93% mai putin fata de primele noua luni din 2010, cand au fost de 3,69 miliarde lei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Radu a spus:
21/12/2011 15:24
De acord, cu o singura obiectiune: daca contribui timp de 20 de ani si nu am nicio despagubire, vreau banii inapoi!!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 19:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter