- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Depozitul bancar de austeritate: Cu noul impozit, s-ar putea sa pierzi din bani daca ii tii la banca

31 May, 00:01 • gecad.net
Dupa ce castigurile vor fi impozitate cu 16%, depozitele la termen in lei vor oferi romanilor randamente reale cuprinse intre -1 si 2,5% pe an, fata de 4% in prezent. Cu alte cuvinte, in unele situatii e posibil ca banii tinuti la banca in depozit sa se imputineze, din cauza randamentelor mici corelate cu efectul inflatiei. In aceste conditii, ce alternative viabile exista pentru a plasa economiile?
Depozitul bancar de austeritate: Cu noul impozit, s-ar putea sa pierzi din bani daca ii tii la banca

In urma aplicarii impozitului de 16% pe castigurile din depozitele la termen, lucrurile se schimba pentru cei care economisesc. Cele mai mici dobanzi la lei scad, odata cu aplicarea impozitului, pana la valori reale de 3,3%, respectiv 3,4% pe an. Corelat cu inflatia (4,3% pe an, in aprilie si o tinta de 3,5% plus minus 1 pentru 2010), randamentul lor devine unul negativ, de circa -1% pe an (daca inflatia se va situa in intervalul superior al tintei). Chiar si cele mai mari dobanzi din piata, care in prezent ofera randamente de 4% peste inflatie, vor diminua castigurile pentru clienti la 2,5%.

Impozitarea cu 16% a depozitelor la termen este una din masurile de scadere a deficitului bugetar convenite de Guvern si FMI. Ea ar urma sa fie introdusa de la 1 iunie, daca pana la acea data va fi aprobata.

Una din posibilele consecinte ale masurii va fi scaderea volumului depozitelor, spun unii analisti. Asa cum anularea impozitului de 16% pe dobanzi a fost un catalizator pentru depozitele bancare, tot astfel unii romani pot decide sa renunte la depozite si sa indrepte banii spre alte metode de economisire sau investitii.

Altii sunt insa de parere ca romanii isi vor mentine banii in banci. „Chiar si cu o reducere de 16%, multe din dobanzi vor fi real pozitive. Ma refer la cele de 6% pe an si peste. Dobanzile inca incurajeaza economisirea”, a spus Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

El spune ca incertitudinile momentului vor determina totodata romanii sa fie precauti si sa isi pastreze economiile.

Pe de alta parte, este de parere Ionut Dumitru, romanii vor deveni mai sensibili la diferentele de dobanzi de pe piata, asa incat de castigat vor avea bancile din zona superioara a clasamentului, deci cele care ofera dobanzi mari la depozite. Daca in prezent circa 90% din dobanzi sunt peste rata inflatiei, deci real pozitive, dupa introducerea impozitului doar circa 75-80% dintre ele vor oferi randamente peste rata inflatiei.

Astfel, scaderea castigurilor va fi in favoarea acelor banci care ofera dobanzi mari, catre care ar putea migra majoritatea economiilor, dar si in favoarea altor tipuri de investitii, spre care s-ar putea indrepta banii romanilor.

Bancile din topul celor mai mari dobanzi la depozite sunt Banca Carpatica, Millennium Bank, ATE Bank, Emporiki Bank, dobanzile acestora variind intre 7,5 si 8% pe an pentru maturitatile de 12 luni. Cele mai mici dobanzi la lei pentru scadente de un an sunt oferite de Bancpost si BCR, adica 4%, respectiv 4,1 %/an, la scadentele pe un an

Impozitul de 16% se va aplica doar depozitelor la termen, nu si conturilor de economii. Cu toate acestea, randamentele oferite de conturile de economii sunt de regula mult mai mici decat cele ale depozitelor. Astfel, chiar si dupa aplicarea cotei de 16%, tot dobanzile depozitelor raman mai avantajoase pentru clienti, asa incat transferarea banilor dintr-un depozit intr-un cont de economii nu va fi in avantajul clientului.