- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Saxo Bank: Bernanke danseaza Twist

22 Sep, 15:26 • Redactia DailyBusiness
Federal Reserve tocmai a anuntat, dupa o intarziere neobisnuit de lunga, ca va lansa un program care sa aplatizeze curba rezultatelor, faimoasa "Operatiune Twist", asa cum se astepta majoritatea analistilor inainte de sedinta FOMC (Federal Open Market Committee) din aceasta saptamana, au spus oficialii Saxo Bank.
Saxo Bank: Bernanke danseaza Twist

„Inca o data, [b]Ben Bernanke (foto)[/b], presedintele bancii centrale americane Federal Reserve, nu ne demonstreaza decat ca habar nu are  – sau, si mai rau, ca nu are niciun fel de arme – cum sa infrunte a doua runda de necazuri majore in ceva mai mult de un an. Prin lansarea Operatiunii Twist de catre Fed, Bernanke infrunta iar riscul de a ajunge prea tarziu cu o solutie, a doua oara in 10 luni”, a declarat Mads Koefoed, macro strategist in cadrul Saxo Bank.

El a adaugat ca programul QE2 anuntat de Bernanke in luna noiembrie, anul trecut, a intarziat atat de mult incat economia isi revenise deja de mult, iar programul nu a facut decat sa „alimenteze o masiva cursa commodity”, care in ultima instanta a fost suportata de consumatorii SUA in prima jumatate a acestui an si a fortat economia la inca o oprire.

„Acum e momentul sa lasam economia sa se vindece singura, adica sa parcurgem caile vechi. Cu alte cuvinte, trebuie sa refacem rezervele de capital, ceea ce inseamna ca economiile (populatiei) trebuie incurajate, nu descurajate. Din pacate, nu avem nicio speranta ca Bernanke sa tina cont de sfatul nostru, asa ca ne pregatim pentru inca un program Fed si speram ca acesta sa fie doar inutil, nu de-a dreptul daunator”,a  mai spus Mads Koefoed.

In cadrul „operatiunii Twist”, Fed va cumpara obligatiuni pe termen lung (6-30 ani) in valoare de 400 miliarde de dolari, va vinde obligatiuni pe termen scurt (3 ani si mai putin) in valoare de 400 miliarde de dolari; iar maturizarea medie va fi extinsa.

„Rata fondurilor Fed va ramane la 0-0,25%, dupa cum era de asteptat. De asemenea, a fost reinoita promisiunea de a o pastra neschimbata pana la mijlocul anului 2013”, a precizat oficialul Saxo bank, adaigand ca Fed nu modifica Interest on Excess Reserves (IOER) de 0,25 %.

Fed si-a modificat, de asemenea, si punctul de vedere asupra economiei, spunand ca „exista semnificative riscuri daunatoare in ansamblul economiei, inclusiv tensiuni in pietele financiare globale”.

De asemenea, Fed a declarat ca inflatia  „pare sa se fi domolit”.

In acelasi timp, Fed observa „o slabiciune continua” pe piata fortei de munca.