- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Americanii se pregatesc sa cheltuiasca 5,8 mld. $ de Halloween, cu aproape 18% mai mult decat anul trecut

27 Sep, 13:01 • Redactia DailyBusiness
Americanii sunt gata sa cheltuiasca mai multi bani cu ocazia sarbatorii de Halloween din acest an, respectiv 5,8 mld. dolari, cu aproape 18% mai mult fata de anul trecut, pe produse precum dulciuri si costume, inclusiv pentru animalele de companie, scrie Reuters.
Americanii se pregatesc sa cheltuiasca 5,8 mld. $ de Halloween, cu aproape 18% mai mult decat anul trecut

Un studiu realizat de Federatia Nationala de Retail (National Retail Federation) pe un esantion de aproape 9.300 de persoane arata ca cele mai mari cheltuieli vor fi cu costumele pentru copii, adulti si animale de companie.

Americanii vor cheltui in medie 66,3 dolari de Halloween, inclusiv 23,4 dolari pe costume, 20,3 dolari pe dulciuri si 18,7 dolari pe decoratiuni. Totalul reprezinta o crestere cu 17,7% fata de nivelul de anul trecut si o valoare similara cu cea din 2008.

Potrivit Wikipedia, Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspandindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sarbatorita in noaptea de 31 octombrie, desi in unele tari data sarbatorii variaza – de exemplu, in Suedia este sarbatorita in prima sambata din noiembrie.

Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intreband „Trick or Treat” (Pacaleala sau dulciuri), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. In alte tari Halloween este serbat prin parade si carnavaluri.