REAL ESTATE

Preturile apartamentelor au scazut cu 10% in februarie, piata ramane confuza

21 martie 2008, ora 00:01, autor(i): Cristina Mihai   | 10 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bloc-mica.jpg
Numarul mic de tranzactii din piata imobiliara a condus la o ieftinire a locuintelor vechi cu circa 10% in luna februarie, dar pe ansamblul intregului an preturile ar putea reveni pe crestere, spun unii analisti chestionati de catre DailyBusiness, in timp ce altii pariaza pe stagnare.
Anul 2008 a inceput slab pentru piata apartamentelor vechi. Dupa o crestere lunara a preturilor de circa 7-10% in ianuarie 2008, in februarie a avut loc o scadere, pana la nivelul din decembrie 2007.

"In ianuarie, unii proprietari au incercat sa urmeze modelul din 2007 si au majorat preturile, insa au fost nevoiti sa le micsoreze in februarie, si astfel sa le mentina la nivelul de anul trecut, ca urmare a faptului ca nu exista cerere", a declarat, pentru DailyBusiness, Florian Mincu, directorul agentiei imobiliare Eurotop Invest.

Preturile s-au oprit din ascensiune si pentru ca multi cumparatori ezita sa ia o decizie, reducand astfel numarul tranzactiilor incheiate."Anul 2008 a inceput mai prost pentru piata blocurilor vechi. La acest debut timid au contribuit informatiile potrivit carora in urmatorii ani preturile la blocurile vechi vor scadea, iar oferta noilor dezvoltari imobiliare va fi din ce in ce mai bogata, acestea determinand majoritatea potentialilor cumparatori sa stea in expectativa", a declarat Dan Ciobanu, directorul de vanzari al agentiei imobiliare Media City, precizand ca nu poate fi facuta o estimare procentuala pe o perioada atat de scurta.

"In 2008, proprietarii locuintelor vechi nu vor mai incerca sa ridice preturile peste nivelul anului trecut. Sunt sanse destul de mari ca preturile pe acest segment sa scada cu cateva procente, mai ales pentru unele dintre blocurile vechi situate in cartiere defavorizate", a adaugat Dan Ciobanu.

Zamfir, UNIM: Piata are o tendinta de stabilizare

Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), a precizat ca nu au fost efectuate studii pe o perioada atat de scurta, dar ca potrivit estimarilor anterioare ale organizatiei, dupa ce in ultimii ani s-au inregistrat scumpiri puternice, tendinta pentru 2008 este de stabilizare a preturilor.

"Am efectuat studii de piata asupra locuintelor vechi in perioada 2003-2007 si am constatat ca preturile acestora s-au majorat cu 40%, de la an la an", a explicat Zamfir.

Si Ion Ancuta, directorul agentiei imobiliare A&C Imobiliare, considera ca anul acesta, cel mai probabil preturile vor stagna.

"Preturile apartamentelor vechi nu vor fluctua foarte mult momentan, ci vor urma tendinta din anii trecuti. Odata cu finalizarea cat mai multor ansambluri rezidentiale noi, acestea vor scadea substantial, in urmatorii 2-3 ani", a spus la randul sau Iulian Minciu, reprezentant al agentiei imobiliare Eurohouse.

Zilisteanu, ARAI: preturile vor urca anul acesta cu 15-20%

Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare), considera ca evaluarea momentana a pietei locuintelor vechi nu este relevanta, pentru ca iarna preturile apartamentelor construite inainte de 1990 stagneaza. In opinia lui Zilisteanu, in 2008 vom asista la o scumpire medie de 15-20%.

"Preturile locuintelor vechi evolueaza la fel ca si cele ale apartamentelor noi", a afirmat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar, care considera ca 90% din cei care isi cumpara locuinte noi sunt fosti proprietari de apartamente vechi.

El admite insa ca nu mai poate fi vorba de cresteri spectaculoase nici pentru locuintele noi, nici pentru cele vechi.

"Din ce in ce mai multi dezvoltatori acorda reduceri la pretul locuintelor, sau diferite facilitati, cum ar fi bucatarii mobilate ori locuri de parcare incluse in pret, pentru a atrage clientii", a precizat Giurgiu.

Bordei, CBRE-Eurisko: Cumparatorii stau inca in expectativa

Intr-un interviu acordat recent DailyBusiness, Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al CBRE-Eurisko, a precizat ca momentan cumparatorii de locuinte noi sunt in expectativa, asa ca preturile locuintelor stagneaza, urmand insa sa creasca in momentul in care tranzactiile se reiau.

Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobiliare Regatta, avertizeaza ca oferta din piata este insuficienta. "In Romania, preturile la imobile noi vor ramane ridicate inca mult timp. Vor mai trece ani buni pana cand aceasta piata va stagna. Cererea este mult prea mare fata de oferta, in acest moment. In aceste conditii, investitiile imobiliare vor fi in continuare foarte profitabile", a afirmat Uzunov.

"Piata imobiliara din Romania este foarte atractiva si nesaturata, astfel incat mediul concurential va creste de la an la an", a mai spus seful Regatta.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
iulian a spus:
21/03/2008 09:47
si normal ca directorii de companii imobiliare nu recunosc ca piata imobiliara de la noi , care este mult prea "umflata" artificial in special de catre companiile dumnealor, o sa scada.......doar nu o sa-si taie craca singuri, ca din asta fac profit
 
Daniel a spus:
21/03/2008 10:02
Nu exista o justificare logica la majorarea acestor preturi ... blocurile sunt tot mai vechi, pline cu aceeasi oameni necivilizati, cat despre costurile de intretinere sunt la fel de mari ! ....motive ar fi inca 2 pagini, e clar ca nu merita sa cumperi un ap. de bloc vechi . As face o campanie cu cei care isi cauta o casa sa nu cumpere nimik in urmatoarele 6 luni !....
 
bogdan81 a spus:
21/03/2008 20:05
Vroiam sa imi iau o garsoniera zilele trecute.....dar brusc m-am oprit si m-am razgandit....la fel de bine ca si ceilalti stiu si eu ca preturile sunt mult prea mari pentru nivelul actual al salariilor......si urmarind putin si ce au declarat unii mai in tema pe la TV (gen Patriciu) cu argumente cat se poate de solide si adevarate cum ca piatza a inceput ss stagneze si in viitorul apropiat va scadea...am decis sa mai astept cateva luni.......mai bine platesc chirie un an.....decat sa imi para rau si sa gasesc la anu un pret cu 10mii mai mic.....iar inca unul din argumentele pentru care am renuntat sa cumpar acu a fost urmatorul: acu putin timp in urma am fost si eu o scurta perioada la o agentie imobiliara...una din cele mai mari pe un anumit domeniu...si vreau sa zic ca am vazut cu ochii mei cum se cresc preturile artificial......in acel caz acea crestere insemna de fapt o dublare a pretului unui teren....asa ca...pentru toti marii patroni de agentii imobiliare care se mai cred si consultanti......ar trebui sa le fie rusine ca din cauza multora sau majoritatii au ajuns sa fie preturile asa mari.....iar cine e fraier si plateste pentru un apartament jalnic......sumele care sunt umflate foarte mult...nu are decat.....oricum comisioanele pe care le platesc unii nu fac decat sa imbogateasca pe altii.....asa ca mai bine e sa poti judeca inainte de a cumpara si a te mai si imprumuta la banca pe o viatza intreaga...toate cele bune.
 
Gimini a spus:
22/03/2008 18:31
Eh, trebuia sa vina si ziua asta... de acum, scapa cine poate!
 
Costin a spus:
23/03/2008 13:12
Domnul care insista ca au scazut preturile cu 7-10% locuieste probail in strainatate sau s-a documentat de la rude, la o tuica in jurul mesei de pasti.
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter