TURISM

Ce va aduce 2012 in industria hoteliera? "Crestere, dar de doua ori mai mica"

21 noiembrie 2011, ora 00:01, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Marinescu.jpg
Veniturile de pe piata hoteliera din Romania au crescut in acest an cu 10-11%, in timp ce gradul de ocupare a urcat cu aproximativ 15%, spune Lucian Marinescu (foto), senior associate la compania de consultanta si management in domeniul hotelier Trend Hospitality. Acesta considera ca desi anul viitor se va mentine trendul ascendent, dinamica majorarilor se va injumatati, ca urmare a situatiei economice incerte de pe plan global.

Marinescu a spus, pentru DailyBusiness.ro, ca majorarea gradului de ocupare va fi de 5-6% in 2012, áfata de aproximativ 15% in acest an, iar cea a tarifelor va fi de circa 2-3%, fata de 4-5% in 2011.

In Bucuresti, gradul mediu de ocupare a fost in crestere cu peste 11%, pana la 54,5%. Potrivit lui Marinescu, un grad de ocupare care sa acopere costurile ar fi de 40-45%.

Intrebat de DailyBusiness.ro cate din hotelurile din Capitala se afla la acest "nivel al supravieturii", Marinescu a spus ca probabil in jur de 60%, avand in vedere ca doar 40% din unitatile din Capitala sunt afiliate brandurilor internationale.Anul acesta a fost per total unul destul de bun in comparatie cu 2010. ôVeniturile sunt in crestere, iar pe de alta parte, costurile au fost ajustate destul de mult, pentru a mentine nivelurile de profitabilitate. Mai trist ar putea fi de acum incolo, daca lucrurile nu se imbunatatesc in continuare, pentru ca in prezent costurile au fost optimizate la maxim atat la nivel de organigrama, cat si la furnizoriö, spune Marinescu.

La nivel de constructii, 2011 a fost de asemenea un an mai bun, cu 12 deschideri de hoteluri. Pentru 2012, numarul deschiderilor este preconizat la 20, mare parte constructii intarziate sau amanate din anii trecuti. In ceea ce priveste hotelurile, majoritatea sunt micute, cu sub 100 de camere, ceea ce ajuta hotelierii care au deja unitati deschise prin faptul ca nu creste concurenta.

Cate hoteluri sunt scoase la vanzare in Capitala? ôOficial vreo 6, neoficial aproape toateö, spune Marinescu. á

Recent, Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere, a declarat ca unitatile hoteliere sunt scoase la vanzare la preturi ireal de mari. Declarandu-se de acord cu aceasta idee, Marinescu precizeaza ca in prezent, pretul la care este scoasa la vanzare o camera se cifreaza la circa 140.000 euro. Studiile de piata ale unor companii mari cum ar fi HVS arata ca valoarea unei camere din Capitala este de doar circa 114.000 euro. á

ôSi aceasta valoare este discutabila, pentru ca pe investitor il intereseaza cati bani genereaza acea unitate si nu cat te-a costat pe tine ca proprietarö, spune Marinescu.

Specialistul considera ca la ora actula pretul pe camera pentru un hotel de 5 stele ar fi atractiv la circa 100.000 euro, scazand pentru clasificarile mai joase. Pe intreaga piata europeana s-a simtit un trend ascendent pe piata hoteliera.

Potrivit estimarilor TravelClick, anul acesta, pe plan european, rata de ocupare a fost in crestere cu peste 4%, tarifele cu 4,3% si veniturile per camera cu 8,6%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 06:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter