- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Ce trebuie să ştie şoferii despre poliţa RCA. În ce cazuri asigurarea obligatorie acoperă şi daunele colaterale

30 Aug, 14:06 • Russo George
Puţini şoferi români ştiu că poliţa obligatorie de asigurare auto (RCA) nu acoperă doar pagubele produse de şoferul asigurat unui alt autovehicul din trafic, ci, în unele cazuri, se extinde şi asupra daunelor provocate unor terţi în urma unui eveniment rutier.
Ce trebuie să ştie şoferii despre poliţa RCA. În ce cazuri asigurarea obligatorie acoperă şi daunele colaterale

În esenţă, poliţa RCA îi asigură unui şofer protecţie financiară în cazul unui accident rutier, iar în absenţa ei acesta poate fi acţionat în justiţie pentru pagube materiale, daune morale sau vătămări corporale, astfel că persoana vinovată poate ajunge să fie obligată să plătească sume exorbitante, pe care nu şi le poate permite.

La solicitarea Avocatnet.ro, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România a făcut câteva precizări despre modul cum funcționează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Conform BAAR, orice prejudiciu cauzat terților de un conducător auto prin intermediul unui vehicul care are angajată răspunderea civilă delictuală se acoperă din asigurarea RCA: „în baza asigurării RCA se acoperă prejudiciile rezultate din accidentul de vehicule, atât materiale ca urmare a avarierii sau distrugerii oricăror bunuri (vehicule, animale, alte bunuri, inclusiv construcții, lucrări de artă în construcții, opere de artă, bijuterii etc.), dar și prejudiciile morale (nepatrimoniale) și materiale (pierderi de venit, cheltuieli cu spitalizarea, tratamentul, asistenți personali, proteze, alimentație suplimentară, cheltuieli de înmormântare etc.) pentru vătămarea integrității corporale sau a sănătății ori decesului unei/unor persoane”.

Citeşte şi: Tarifele RCA din 2024. Noi informații despre plafonarea prețurilor. Anunțul care vizează toți șoferii

BAAR a precizat că legislația referitoare la asigurări prevede și exceptii pentru care asigurătorul RCA nu va acorda despăgubiri. Printre acestea se numără, spre exemplu, situațiile în care culpa este exclusivă a persoanei prejudiciate sau cele în care prejudiciile sunt produse bunurilor aparţinând conducătorului vehiculului răspunzător de producerea accidentului.

De asemenea, asigurarea RCA nu acoperă despăgubiri nici dacă bunul avariat şi vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soţilor, nici dacă vehicul asigurat este furat ori dacă accidentul poate fi asociat unor activități profesionale.

E bine de știu totodată că, în cazul prejudiciilor foarte mari, asigurarea RCA acoperă doar partea din prejudiciu care se încadrează în limitele de răspundere stabilite prin contractul RCA, produs în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea prejudiciului.

Citeşte şi: Decizie fără precedent. Comisia Europeană solicită creșterea TVA cu două puncte. Marcel Ciolacu continuă negocierile