- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Poprirea ilegala a conturilor de catre ANAF. Solutii juridice

13 Mar, 12:00 • Redactia DailyBusiness

In ultimul timp tot mai mult cetateni cu datorii la bugetul de stat se trezesc cu conturile blocate de la o zi la alta de catre organele de stat.  Problema strigenta nu este blocarea contului current ci faptul ca autoritatile blocheaza toate conturile deschise pe numele persoanei fizice sau societatii.
       Astfel multi s-au trezit fara nicio sursa de venit, pentru ca cei de la ANAF pot avea acces la toate conturile deodata. Asta inseamna ca pentru o suma de 1000 de lei ANAF-ul poate bloca toate conturile, existand astfel riscul ca cetateanul contribuabil sa ramana fara nicio sursa de venit.
       Daca in cazul persoanelor fizice lucrurile sunt mai simple, in cazul societatilor situatia create prin blocarea conturilor duce la grave intemperii in relatii contractuale  cu partenerii. ANAF creeaza astfel un prejudiciu in sarcina firmelor prin blocarea tuturor instrumentelor de plata.
       Ce solutii avem in aceste situatii? Putem actiona in instanta ANAF pentru prejudiciul creat?
       O  solutie pe care o au la indemana cei vizati este contestatia la executare.  Astfel impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, se poate face contestatie la executare si in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii. Prin contestatia la executare acestia reusesc sa ridice popririle ilegale de pe conturi astfel incat sa aiba acces la ele. Ba mai mult aceasta solutie este viabila si in contextul modificarilor legislative din domeniul fiscal.
        Putem folosi contestatia la executare doar atunci cand exista deja porpirea pe cont, deci cand exista deja o executare silita a debitului. In contextul in care nu suntem inca in aceasta faza, fiind emis doar actului fiscal ce sta la baza popririi, avem posibilitatea de a formula o contestatie la ANAF. Codul de procedura fiscala stabileste ca o contestatie se depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii.
        Totusi, in cazul in care ANAF a uitat sa faca mentiunea in actul administrativ pe care il contestati cu privire la termenul in care respectivul document poate fi contestat si unde se depune contestatia, atunci legea va da dreptul sa depuneti contestatia in termen de 3 luni de la data comunicarii actului administrativ fiscal.
        Aceste “arme juridice” sunt foarte importante, in special in contextul in care platile cu lichiditati pentru societati vor fi limitate la suma de 10.000 de lei.