Cariere

9 trasaturi comune ale liderilor ineficienti

05 Sep, 00:06 • Redactia DailyBusiness
Esti proaspat manager sau tintesti catre o astfel de functie? Daca cele mai multe publicatii de resurse umane te sfatuiesc ce sa faci pentru a deveni un bun lider, exista altele care mentioneaza ce nu ar trebui sa faci pentru a-ti asigura ascensiunea profesionala. Vezi cum sa NU ajungi un sef ineficient.
9 trasaturi comune ale liderilor ineficienti

Uita de obiceiurile oamenilor eficienti, spun autorii unui studiu care au alcatuit o lista cu obiceiurile liderilor ineficienti, ce ii determina pe acestia sa ia decizii gresite.

Potrivit lor, cei care iau decizii proaste au de
regula unele trasaturi comune. Prima dintre ele
ar fi lenevia. „Adica nu verifica informatii, nu
preiau initiativa. Practic, acesti oameni sunt perceputi ca fiind
delasatori si ca nu doresc sa munceasca prea mult”, spun autorii
studiului publicat de Harvard Business Review, potrivit CNBC.

Celelalte 8 trasaturi ale liderilor ineficienti sunt: nu au capacitatea de a anticipa, sunt indecisi, raman blocati in trecut, nu au o strategie, sunt dependenti de altii, se izoleaza, sunt superficiali si nu stiu sa comunice.

Lista celor 9 trasaturi a fost realizata in urma unui studiu care a avut la baza un esantion format din 51.000 de manageri. Ei au fost catalogati drept ineficienti de catre sefi, colegi si alte persoane cu care au intrat in contact la locul de munca.

1. Sunt lenesi. Mai exact, nu se obosesc sa verifice anumite lucruri, sa preia initiativa, sa-si asume responsabilitati sau sa munceasca suplimentar. Acestia sunt perceputi ca fiind delasatori si demotivati sa munceasca. Ei se bazeaza pe experiente din trecut si considera ca acestea sunt suficiente pentru a avea rezultate bune si in prezent.

2. Nu au capacitate de anticipare. Este descurajator sa te gandesti mereu ca ti s-ar putea intampla ceva rau, asa ca multi oameni evita sa se astepte la ce este mai rau. Din pacate, lucruri rele se intampla adesea. Mor oameni, altii divorteaza sau patesc accidente. Bursa si imobiliarele se prabuesc iar unii prieteni nu sunt de incredere. Exista chiar un studiu ce demonstreaza ca daca oamenii s-ar gandi putin la ceea ce s-ar putea intampla rau, chiar ar putea anticipa problemele. Cei mai multi oameni insa sunt atat de entuziasmati de propriile decizii, incat nu se gandesc niciodata sa ia in considerare si efectele negative.

3. Sunt indecisi. Pe de alta parte, cand trebuie sa ia o decizie dificila, bazata pe elemente care se tot schimba, este mai usor sa o amane si sa analizeze in detaliu inainte de a se pronunta. Dar cand staruiesc prea mult asupra unei decizii, acestia risca sa rateze momentul oportun. E nevoie de mult curaj, sa anticipezi consecintele si sa iei rapid o decizie. Uneori, indecizia este mai rea decat o decizie gresita. Cei paralizati de frica sunt cei care considera ca daca fac o greseala isi vor distruge cariera, asa ca mai bine evita orice risc.

4. Raman blocati in trecut. Unii oameni iau decizii proaste pentru ca se bazeaza pe informatii vechi sau pe acelasi mod de gandire pe care l-au utilizat dintotdeauna. Astfel de oameni tind sa foloseasca doar metode vechi si sunt reticenti in a folosi altele noi, care ar putea da rezultate mai bune. Vorba aceea: „mai bun dracul pe care il stii”. Dar, de cele mai multe ori, o decizie se dovedeste a fi gresita pentru ca se bazeaza pe ipoteze care nu mai sunt valabile. 

5. Nu au o strategie. Deciziile gresite rezulta adesea din incapacitatea de a rezolva probleme in functie de strategia companiei. In absenta unei strategii unitare, multe solutii ar putea parea potrivite. Dar daca ar exista o directie clara, atunci ar fi evidenta solutia cea mai buna.

6. Depind de altii. Unele decizii nu se iau nicioadata pentru ca cineva trebuie sa astepte raspunsul altcuiva, care la randul lui asteapta feedback de la o alta persoana. Cei care iau decizii eficiente gasesc o cale pentru a actiona independent cand este necesar.

7. Se izoleaza de restul. Unii lideri ineficienti asteapta raspunsuri de la altii inainte de a lua o decizie fie pentru ca nu le-au obtinut la timp sau pentru ca nu le-au obtinut de la cine trebuie. Implicarea altora cu experienta si cunostine relevante in domeniu duce la luarea unei decizii mai bune. Si atunci de ce nu apeleaza acesti lideri la ei? Pentru ca uneori oamenilor le lipseste capacitatea de a socializa si de a obtine informatiile necesare. In alte cazuri, liderii nu cer opiniile specialistilor pentru a-si asuma doar ei rezultatele bune ale deciziei. Din pacate, tot ei sunt invinovatiti si daca decizia se dovedeste a fi una proasta.

8. Sunt superficiali. Companiile din ziua de azi sunt organizatii complexe si pana si cei mai buni lideri nu au cunostinte suficiente pentru a intelege pe deplin fiecare rol din cadrul acestora. Dar cand cei care iau decizii apeleaza la expertiza si cunostintele altora fara a intelege prea bine despre ce e vorba, este foarte greu sa integreze informatiile pentru a lua decizia potrivita. Iar cand nu au nici cele mai mici cunostine despre domeniu, nu au cum sa-si dea seama daca o decizie este buna sau rea. Cei mai buni executivi au cunostintele necesare sau isi fac timp pentru a se informa temeinic asupra domeniului.

9. Nu reusesc sa explice cum ar trebui pusa in practica decizia lor. Unele decizii bune devin proaste din cauza ca oamenii nu le inteleg. Modul in care este prezentata o decizie si de ce trebuie aplicata poate determina succesul sau esecul implementarii acesteia.