- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Singur in birou: Cum a ajuns contabilul sa raspunda la telefon

15 Sep, 00:03 • cristina.mihai
"Va rugam sa reveniti la finalul lunii, pana atunci nu este nimeni in companie" - este raspunsul pe care il primiti atunci cand contactati unele firme de dezvoltare imobiliara de pe piata locala. Ceea ce nu stiti, insa, este ca probabil discutati cu contabilul firmei, care dupa reducerile de personal a ramas pe cap si cu atributiile secretarei sau receptionerei.
Singur in birou: Cum a ajuns contabilul sa raspunda la telefon

In unele cazuri, dezvoltatorii raman cu 1-2 angajati ca urmare a blocarii tuturor activitatilor de pe plan local, in alte cazuri ceea ce duce la aceasta reducere este pur si simplu intrarea in insolventa. Spre exemplu, firma Copper Beech, aflata in insolventa, va ramane cu un singur angajat – administratorul, dar asta dupa ce in ultimul an nu a avut decat doi angajati, adica si un contabil.

Contabila Copper Beech a spus pentru DailyBusiness.ro ca in curand va pleca din companie. Intrebata de cat timp trebuie sa raspunda si la telefoane, aceasta spune razand ca „de multa vreme”.

Cazul acestui dezvoltator nu este singular pe piata. Multe din companiile care au amanat proiectele de pe piata locala mai au angajati doar contabili si avocati, iar cei care au infiintat recent firme si nu mai intentioneaza sa construiasca mai tin aici doar un office manager.

Totusi, nici in birourile dezvoltatorilor care continua inca sa lucreze nu mai sunt atat de multi angajati.

„Mai avem circa 20 de angajati, aproximativ jumatate din numarul de acum 2 ani”, spune George Margescu, directorul general al Cefin Real Estate, companie care si-a restrans de asemenea activitatea.

Cat despre satisfactiile profesionale din aceasta perioada, Margescu spune ca ele inca exista, chiar daca nu mai sunt atat de mari ca in trecut. „Orice obiectiv indeplinit este o satisfactie. Cea mai mare implinire profesionala din aceasta perioada este ca am reusit sa supravietuim crizei pana acum si ca probabil vom iesi din aceasta situatie”, spune Margescu.

El spune ca 4-5 angajati se ocupa de managementul activelor din portofoliul companiei, iar restul lucreaza pe alte proiecte.

Printr-o scurta trecere in revista a evolutiei numarului de angajati declarat de companiile imobiliare la Registrul Comertului se observa scaderi in lant. Spre exemplu, in 2009, River Invest a declarat 14 angajati, fata de 26 in 2008, iar Adama Management 26 de angajati, fata de 32 in 2008.

Reducerile din aceste companii nu sunt surprinzatoare, avand in vedere restrangerea activitatii din domeniu si faptul ca multe din business-urile locale sunt acum in stadiul de conservare.

Sansele de angajare tot in real estate sunt minime

Numarul mare de concedieri din domeniul imobiliar se reflecta si in numarul mare de CV-uri primite de alte companii din domeniu, de la persoane cu experienta in acest domeniu, majoritatea din vanzari. Totusi, sansele acestor persoane de a lucra tot in domeniu nu sunt foarte mari, putinii angajatori inca activi preferand mai degraba candidatii fara experienta.

„Primim mii de CV-uri de la oameni cu experienta in real estate”, spune Bjorn Hauge, country managerul Romania Invest, care adauga insa ca atunci cand angajeaza, nu il intereseaza prea mult experienta din imobiliare.

Ion Catutoiu, directorul Real Time, spune ca si agentia sa primeste multe CV-uri ale oamenilor din domeniu, adaugand insa ca a observat o scadere majora a cerintelor salariale, care sunt cu 40% mai mici.

Sunt si persoane care au preferat pur si simplu sa isi dea demisia. Acesta este cazul Andreei, fost director de marketing la un dezvoltator imobiliar. „Am plecat in urma cu un an din companie pentru ca nu puteam sa merg la birou si sa stau degeaba. Sunt un om foarte activ si nu puteam face asta”, marturiseste fosta directoare de marketing, care in prezent s-a intors intr-un domeniu in care lucrase in urma cu 10 ani: publicitatea.

Dintre cei care nu au plecat de bunavoie, doar foarte putini au reusit sa gaseasca job-uri tot in domeniu.

Nu toti cei care au plecat din real estate au fost concediati, in multe cazuri dezvoltatorii lucrand pe contracte de colaborare, astfel incat nu s-a pus efectiv problema unor disponibilizari. Problemele din domeniu nu par ca se apropie de final, asa ca pentru o perioada cel putin, birourile dezvoltatorilor nu vor reveni la forfota de dinaintea crizei.