- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Tinerii absolventi au uitat de orgoliu: Incepe sa le \”faca cu ochiul\” si job-ul din supermarket

26 Jan, 00:01 • cristina.mihai
La finalul anilor '90, unul din miturile urbane pe piata muncii era cel al "avocatului gunoier", nascut dintr-o situatie reala: tinerii absolventi de studii superioare nu reuseau sa gaseasca locuri de munca pe masura pregatirii. Dupa 10 ani de crestere, piata muncii se intoarce intr-un punct similar. Absolventii care pana anul trecut nu acceptau job-uri inferioare pregatirii lor s-au razgandit si tot mai multi se angajeaza pe posturi specifice studiilor medii.
Tinerii absolventi au uitat de orgoliu: Incepe sa le \faca cu ochiul\ si job-ul din supermarket

Pana in ultimele doua luni din 2009, desi numarul locurilor de munca disponibile era in scadere, majoritatea tinerilor absolventi de studii universitare nici nu voiau sa auda de posibilitatea angajarii pe posturi care cereau o pregatire inferioara. Acest orgoliu este de inteles, in conditiile in care pe piata se vorbea si de pretentii salariale de 500 euro pe luna in cazul unui job entry-level, in perioada 2006-2007.

Totusi, deteriorarea continua a pietei muncii, dublarea ratei somajului in 2009 si noile valuri de disponibilizari asteptate pentru 2010 i-au facut pe proaspetii absolventi de facultate sa ia in calcul si job-uri la care in 2009 nici nu s-ar fi gandit.

„Va creste numarul de angajati cu studii superioare pe posturi specifice studiilor medii, deja este vizibil acest lucru”, considera Mihaela Tudorancea, senior partner al firmei de resurse umane Nefertiti Human Capital.

„Este in primul rand un avantaj al angajatorului. Cu siguranta ne-am intors la perioada sfarsitului anilor ’90 si vom vedea multi absolventi de studii superioare pe posturi de casieri”, adauga Mihaela Tudorancea, care da ca exemplu un lant de supermarketuri pe care l-a consiliat recent, in care 20% dintre casieri, la nivel national, sunt absolventi de studii superioare.

Tinerii au constientizat spre final de an ca au scazut foarte mult sansele ca principalii angajatori de absolventi de studii superioare fara experienta sa mai faca angajari importante – adica bancile, firmele de consultanta financiara si multinationalele.

„Cei care vor sa isi gaseasca un job in acest an vor intampina si mai multe dificultati pentru ca vor concura pentru un post si cu personalul cu experienta, care a fost victima a disponibilizarilor din ultimele luni”, mai spune Tudorancea, care adauga ca in cel mai optimist scenariu, absorbtia in piata muncii a tinerilor absolventi de studii superioare va fi de maxim 15 – 20% in acest an.

Procentul este aproximativ similar cu cel din 2009, insa se situeaza la jumatate fata de 2008.

In ce domenii au sanse mai mari tinerii absolventi sa-si gaseasca job-uri?

Majoritatea companiilor isi doresc angajati mai experimentati si instruiti, insa si firmele care angajau inainte de criza tineri fara experienta inca mai fac angajari, desi in numar mai mic.

In domeniul vanzarilor, spre exemplu, unde componenta remunerarii in functie de performante predomina, tinerii isi pot gasi locuri de munca unde pot dovedi cu adevarat ce stiu si ce pot, spune Catalin Naftan, director de vanzari la Paylogic.

Cristina Neacsu de la Talent Stream mai enumara si merchandising-ul, activitatile promotionale sau call-center-ele.

Totusi, unii tineri absolventi ar prefera mai degraba un internship neplatit, care sa le ofere ulterior oportunitati de angajare, decat un job intr-un domeniu care nu ii intereseaza. Acesta este cazul lui Vlad C., un tanar de 23 de ani, absolvent al facultatii de administrarea a afacerilor din cadrul Universitatii Bucuresti, care in prezent urmeaza un masterat in cadrul ASE.

„Stiu ca sunt mici sansele sa fiu angajat dupa un internship, avand in vedere situatia actuala de pe piata, dar prefer sa castig putina expertiza in domeniul in care vreau sa activez”, a declarat Vlad C. pentru DailyBusiness.ro. „Am primit oferte de job-uri, la call-center-ul unei firme de recuperare creante, ca agent de paza sau agent de salubritate, dar cum nu sunt presat din punct de vedere financiar am preferat sa le refuz si sa astept ceva in domeniul in care vreau sa lucrez”, a mai spus acesta.

De altfel, Catalin Ilie, consultant de resurse umane la compania Professional, mentioneaza ca inca exista „o serie de companii multinationale care deruleaza anual programe de internship si management trainee prin intermediul carora ofera posibilitati reale de dezvoltare si evolutie profesionala absolventilor”.

In ceea ce ii priveste pe tinerii care vor totusi sa aiba un venit, principala solutie este flexibilitatea si acceptarea unor slujbe, chiar daca nu sunt neaparat cele pe care le visau.

Pe cei mai norocosi, care poate isi vor gasi un job potrivit nivelului lor de studii, specialistii in HR ii sfatuiesc sa-si coreleze asteptarile salariale la competentele reale pe care le au.

„Tinerii trebuie sa puna un mare accent pe componenta de invatare a unui job in detrimentul satisfactiei materiale imediate”, spune Catalin Naftan, de la Paylogic, care adauga ca acestia ar trebui sa mizeze pe activitatile de voluntariat si pe eventualele premii si distinctii obtinute in facultate, cunoasterea limbilor strainie si a lucrului cu un computer, in CV.

Din nefericire, insa, specialistii in resurse umane spun ca acestia fac multe greseli atunci cand isi scriu CV-urile.

Una dintre greselile importante ale tinerilor absolventi este, potrivit Mihaelei Tudorancea, senior partner la firma de HR Nefertiti, inserarea telegrafica a studiilor .

„Este foarte bine ca au lucrat pe perioada facultatii, dar daca isi cauta un job de inginer e mult mai relevant ce module au studiat, care au fost lucrarile la realizarea carora au participat sau care sunt sub-specializarile pe care le au, decat cele 6 luni lucrate la Mc’Donald’s”, explica Mihaela Tudorancea.