- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

La cât a ajuns prețul laptelui la poarta fermei. Fermierii sunt disperați: „S-a dorit distrugerea agriculturii din România. Bovina și laptele românesc vor rămâne istorie”

13 Nov, 14:38 • Cornel Ghimeșan
Crescătorii de bovine spun că riscă să intre în faliment! Este o problemă cu prețul laptelui la poarta fermei, care diferă de cel din magazine. În plus, aceștia spun că nu primesc niciun ajutor de la autorități.
La cât a ajuns prețul laptelui la poarta fermei. Fermierii sunt disperați: S-a dorit distrugerea agriculturii din România. Bovina și laptele românesc vor rămâne istorie

Crescătorii de bovine spun că riscă să intre în faliment! Este o problemă cu prețul laptelui la poarta fermei, care diferă de cel din magazine. În plus, aceștia spun că nu primesc niciun ajutor de la autorități.

La cât a ajuns prețul laptelui la poarta fermei

Pe lângă crescătorii de porci, în această perioadă sunt afectați și cei cu bovinele. Prețul laptelui la poarta fermei e cel mai mic din Uniunea Europeană.

Citește și Nicolae Ciucă, despre banii pentru majorarea pensiilor: Nu ne permitem anul viitor să creştem taxe şi impozite

„Cu 1.50 lei prețul pe litrul de lapte și 7 lei kg de carne de vită nu se mai poate face nimic în țara românească. Nu au venit cu nimic concret, nu avem abatoare, trebuie să luăm de aici un animal să-l ducem tocmai la abator la Botoșani. Nu s-a investit, am rămas cu 700 de mii de capete la 234 de km pătrați. Iar Olanda, cu 45.000 de km pătrați, de șase ori mai puțin, are 8 milioane de capete. Asta este, cifrele vorbesc și cu asta dovedim ce au făcut politicienii 33 de ani cu noi, cum ne-au distrus. Au fost de acord cu distrugerea agriculturii din România. Bovina și laptele românesc vor rămâne istorie, doar pe hârtie. Nu mai vorbim de secetă. Am avut 3-4 ani de zile de secetă și nu au făcut nimic concret să poată să salveze acest sector”, a spus un fermier la RomâniaTV.

Citește și Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! ”Dacă credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie de 1900 de lei, nu se poate așa ceva”

Suvenții anunțate pentru fermieri

Ministerul Agriculturii a anunțat, zilele trecute, o nouă subvenție pentru fermierii care au trecut prin mari dificultăți în ultimii ani. Vizați sunt crescătorii de bovine care cultivă porumb pentru siloz, din 2024.

Subvenția ar urma să fie de 246 euro/hectar, care ar putea duce sprijinul total pe care îl vor primi acești fermieri la aproximativ 460 euro/hectar.

”Suntem bucuroși că au fost comunicate la Bruxelles o serie de măsuri de sprijin, cum ar fi sprijinul cuplat pentru porumbul siloz, însă suntem oarecum contrariați de faptul că nu există o presiune de management asupra funcționarilor din minister, astfel încât aceste măsuri să aibă în spate norme de aplicare clare, să existe o trasabilitate, astfel încât fermierul să știe că în perioada următoare se poate baza pe aceste măsuri de sprijin.

Sprijinul pentru porumbul siloz va funcționa de la anul, vorbim de o valoare de 246 euro/hectar, ceea ce ar însemna, conform fișei PD-26 care a fost notificată la Bruxelles, undeva la 82 euro/cap de animal. E un lucru extrem de important, e un plus pentru fermieri, însă trebuie să vedem cum se va aplica această măsură”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv al asociației Holstein RO, pentru AGRO TV.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult