- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

România, locul doi în topul medicilor străini care profesează în Germania. Primul loc îl ocupă Siria, cu 6.120 de doctori

05 Mar, 18:10 • stefan.vlad
România, locul doi în topul medicilor străini care profesează în Germania. Conform statisticilor Asociației Medicale Germane, la finele anului 2023 existau 63.763 de medici fără pașaport german care activau în Germania. Numărul s-a dublat față de 2013, când erau aproximativ 30.000 de medici străini, și de șase ori mai mare comparativ cu 1993, când se înregistrau doar 10.000 de medici din alte țări.
România, locul doi în topul medicilor străini care profesează în Germania. Primul loc îl ocupă Siria, cu 6.120 de doctori

România, locul doi în topul medicilor străini care profesează în Germania. Majoritatea doctorilor străini provin din țări UE sau din alte țări europene, precum și din Orientul Mijlociu. Cele mai frecvente țări de origine sunt Siria (6.120 de medici), România (4.668), Austria (2.993), Grecia (2.943), Rusia (2.941) și Turcia (2.628).

Citește și: Câți bani câștigă o pensionară care a muncit 45 de ani în Germania. „Mă mulțumesc doar cu un pahar de apă”

România, locul doi în topul medicilor străini care profesează în Germania

Directorul general al Asociației Medicale de Stat din Renania-Palatinat, Jürgen Hoffart, atrage atenția asupra problemelor generate de cunoștințele insuficiente de limba germană ale medicilor străini. Neînțelegerile pot pune viața pacienților în pericol, de exemplu, prin confuzia termenilor medicali, cum ar fi „durere în piept” și „durere abdominală”, ceea ce poate duce la diagnosticarea greșită a unui atac de cord.

Hoffart consideră că problema barierelor lingvistice se va accentua în anii următori, din cauza creșterii numărului de medici străini din clinicile și spitalele germane. Lipsa de medici din Germania este un factor major care determină această tendință, nevoia de personal medical neputând fi satisfăcută de absolvenții din țară.

Din cei aproximativ 11.000 de absolvenți anual, o proporție semnificativă nu alege o carieră medicală, mai spune expertul.

În ultimul deceniu, România a pierdut zeci de mii de doctori, iar impactul acestui exod se resimte puternic. Deși în ultimii 2 ani, această tendință s-a mai temperat, deficitele în anumite specializări medicale sunt evidente și acute, arătând vulnerabilitățile sistemului de sănătate din țară.

O fabrică din Germania angajează români pe bandă rulantă

O fabrică din Germania specializată în producția de cablaje auto operează în România și are planuri de angajare pentru o mare parte a populației locale. Această fabrică este situată în localitatea Bascov, în județul Argeș.

Producătorul de cabluri pentru industria auto, Leoni Wiring Systems Pitești, care face parte din grupul german Leoni, a anunțat că are disponibile în prezent 165 de locuri de muncă. Majoritatea acestora sunt destinate personalului necalificat necesar pentru asamblarea și montarea pieselor. Conform informațiilor de pe site-ul Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Argeș, sunt disponibile 150 de astfel de poziții la fabrica de cablaje din Bascov.

În conformitate cu datele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, Leoni Wiring Systems Pitești a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 555,1 milioane de lei și un profit net de aproximativ 18,1 milioane de lei. Compania avea în acel an un număr mediu de 2.536 de angajați.

Leoni a intrat pe piața din România în anul 2000, odată cu inaugurarea primei fabrici WSD (Wiring Systems Division) la Arad, conform informațiilor publicate în Ziarul Financiar.